TYVE NYE NAVN KLARE TIL SILK:
med bl.a. Nærum, Bettan, Joner, Lillegraven, Tom Roger og Tønes
«Vi har tidligere kommet med de ti første navnene til årets SILK. Nå er ytterligere tyve forfattere og artister klare», forteller John Rullestad i SILK og lister opp:
Knut Nærum blir med under hele SILK. Han blir med på SILK a la carte, et konsept vi forsøkte med stort hell i fjor. Finn Lothe har satt sammen en flott tre-retters middag mens Nærum sørger for spesialskrevne litterære pauseretter..
Et helt spesielt arrangement blir En hyllest til Jon Michelet. Kvartetten Guri Hjeltnes, Jan H. Landro, Asbjørn Slettemark og forlegger Geir Barstad vil se nærmere på Michelets karriere og hans betydning i norsk litteratur, både som krimforfatter, men kanskje i enda større grad hans kamp for krigsseilerne der Michelets siste bok kom ut tidligere i år.
I år er det mange gjester som ikke har vært med på SILK tidligere. En av disse er Ruth Lillegraven, poeten fra Granvin i Hardanger, som går nye veger i år og er debutant som krimforfatter med boka Alt er mitt. Sammen med en annen krimdebutant, Lasse Gallefoss, representer de den nye generasjon innen Hordakrim og tar opp arven etter Staalesen, Chris Tvedt og Jørgen Jæger.
Torkil Damhaug er og med for første gang på SILK. Han debuterte innen krimsjangeren alleerde i 1987 og hadde stor suksess i fjor med Glasshjerte. Sammen med erfarne Tom Egeland og tidligere VG-journalist Ingar Johnsrud blir Damhaug med på et nytt konsept sent fredagskvelden, SILKeKrim mot midnatt. Johnsrud kom nettopp ut med den tredje og siste boken i Beiertrilogien, Korset.
Det er ikke bare forfattere som er med i SILK. Tom Roger Aadland stiller med 5-mannsband til konsert og som sist Aadland besøkte SILK han ha låtskriverkurs med skolelever en hel dag, et opplegg i det internasjonale prosjektet READ ON. Aadland er ikke den eneste artisten som kommer til Skudeneshavn. Tønes og Elisabeth «Bettan» Andreassen er begge bokaktuelle denne høsten. Mens Asbjørn Slettemark skal fokusere på Bettans karriere blir det bokbading og mini-konsert med verbalsterke Tønes slik at publikum får i pose og sekk.
Det å gå nye veier på litteraturfestivaler er en av målsettingene til SILK. I fjor ble politiske temaer svært så populære. Utenom Sara Omar (Dødevaskeren) og Odd Karsten Tveit (Gudfaren Trygve Lie – generalsekretæren som sviktet FN), som har vært klare tidligere med politiske temae, vil det også bli satt fokus på temaet Balkaniseringen av Europa med Sylo Tyraku. Han flyktet fra krigen på Balkan til Norge tidlig på 1990-tallet. Nå kjenner han igjen noen av de samme prosessene som rev hans gamle hjemland i filler.
Også film vil være i fokus i år. Både på skoler og voksenarrangement vil Kristoffer Joner være på plass og fortelle om så vel Skjelvet og Mission Impossible 6 sammen med den ene manusforfatteren av Skjelvet, John Kåre Raake (forøvrig fra Skudeneshavn), begge i samtale med Asbjørn Slettemark. På noen av arr. blir også Pål Jackman ettersom han regisserte den første filmen Joner var med i (Protektor). Vi tipper det nok blir noe om høstens TV-serie Lykkeland som Jackman har regissert, en serie som allerede har fått pris i Cannes.
Apropos nevnte Hordakrim er Hordaland godt representer på SILK innen andre litterære sjangre. Anders Totland skal besøke skolene om sin nye bok Den norske slavetransporten, et tema som også vil bli i fokus på et av voksenarrangementene. Men ikke nok med det, Totland vil også lansere sin nye ungdomsroman, Nedteljing, en klaustrofobisk ungdomsroman som Totland kaller den. Det artige med denne boken er at den ble påbegynt på fjorårets SILK når Totland hadde noen ledige stunder på Norneshuset i Skudeneshavn.
Bjørn Sortland, også sunnhordalending, kommer som Hovland til SILK allerede noen dager før SILK begynner fordi han skal ha en rekke skriveverksteder for elever, det en del av EU-prosjektet READ ON.
Nina Lykke, Roskva Koritzinsky og Solveig Aareskjold er også nye i SILK-sammenheng. Førstnevnte debuterte i 2010 med novellesamlingen Orgien og andre fortellinger mens Koritzinsky i år er blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Vinneren av prisen offentliggjøres og overrekkes dagen før SILK. Koritzinsky er nominert for sin novellesamling Jeg har ennå ikke sett verden og forhåpentligvis kommer en fersk prisvinner til SILK. Mens Koritzinsky og Lykke og er forholdsvis ferske i litteratursammenheng er Aareskjold nesten å regne som veteran. Hennes første bok kom ut for mer enn 30 år siden. På SILK er det imidlertid fjorårets bok Astridene, Kvinnene kring Olav Trygvason som blir presentert. Aareskjold er lei av at historikere ikke gir mer plass til vikingtidens kvinner og mener at de var like mektige som menn i sagatiden. Bjørn Andreas Bull-Hansen fokuserer også på vikingene i sin roman Jonsviking satt til årene 993-1000 e.Kr og han vil være på scenen sammen med Aareskjold i SILKeViking.
Reiselitteratur har aldri vært representert på SILK tidligere. I år blir det en endring på det når Torbjørn Færøvik kommer. Han er den eneste forfatter som har vunnet tre Bragepriser. Færøyvik tar oss på reise med Orientekspressen helt fram til Samarkand i Uzbekistan og da er han selvsagt innom SILKevegen!
Selv om antall forfattere og artister nå er rundt 30 er det enda noen som kommer. Flere forfattere med lokal tilknytting vil være til stede, noe som også gjelder gjestene i SILKeFotball. Disse vil vi komme tilbake til.
Årets festival, den niende i rekken, arrangeres 31.okt – 3.nov.