IRSKE MARIAN KEYES OG DANSK-KURDISKE SARA OMAR KLARE TIL ÅRETS SILK
Per Petterson, Vigdis Hjorth, Knut Nærum og Odd Karsten Tveit m.fl også klare.
«De ti første navnene er klare til årets SILK», forteller John Rullestad i SILK-styret:
Marian Keyes, irsk forfatter med verdenssuksess siden debuten, Vannmelonen, i 1993. Før hun ble forfatter led hun av alkoholisme og depresjon som resulterte i selvmordsforsøk. Gjennom rehabilitering begynte hun å skrive og men fikk suksess med Vannmelonen. Hennes siste bok er nr.13 på norsk, Et halvt års pause. Keyes bruker sin bakgrunn som tidligere alkoholiker og sin stadige kamp mot depresjon i alle sine bøker og er også kjent for god bruk av ironi. Hun er utrolig verbal og et fyrverkeri å møte på scenen.
Sara Omar er dansk-kurdisk romanforfatter og menneskerettighetsforkjemper. Omar slo igennem med debutroman Dødevaskeren, som kom ut i fjor. Hun er vokst opp i Kurdistan, men måtte flykte derfra på slutten av nittitallet på grunn av krig. Dødevaskeren har vært gjenstand for debatt på grunn av bokens kontroversielle innhold og forfatterens mot, samt kritikken av kvinnesynet og de patriarkalske og paternalistiske holdninger i et mannsdominert samfunn. Franske Le Monde har sammenlikent Omar med Voltaire og Simone de Beauvoir for hennes kamp for frihet, likestilling og rettferdighet.
Per Petterson er nykommer i SILKsammenheng. I september kommer han ut med sin første bok på seks år, Menn i min situasjon.
«Den forrige boka jeg ga ut, «Jeg nekter», kom i 2012. Det er seks år siden. Det har jo ikke vært en frivillig pause. Om det er på grunn av meg sjøl, eller boka, er ikke lett å si, sier Petterson til Dagbladet. Petterson har hatt stor suksess i inn-og utland. Det internasjonale gjennombruddet kom med romanen Ut og stjæle hester. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award i 2007. Han vant den prestisjetunge prisen i konkurranse med blant andre Nobelprisvinner J.M. Coetzee, Cormac McCarthy og Salman Rushdie.
Petterson har blitt tildelt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Nordisk Råds litteraturpris og Independent Foreign Fiction Prize.
Sun Heidi Sæbø, Gaute Heivoll og Torkild Damhaug er som Petterson nye for SILK-publikumet.
Sun Heidi Sæbø har vært mangeårig utenriksjournalist, reportasjeleder, utgavesjef og nyhetssjef i Dagbladet. I 2015 ga hun ut den kritikerroste boken Kims lek og nå i år kom hun ut med Kim Jong-un, Et skyggeportrett av en diktator». En mann blir drept for åpen scene på flyplassen i Kuala Lumpur og viser seg å være Kim Jong-nam. Alles mistanke rettes mot mannens halvbror, Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.
Gaute Heivolls nye bok Rottefangeren fra Sorø er første bok i allaldersserien om Estragon som skal skrives av en rekke forfattere. Heivoll fikk Brageprisen for Før jeg brenner ned i 2010.
Torkild Damhaug debuterte med Flykt, måne i 1996, en roman som fikk meget god mottakelse. Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri, og leger er hovedpersoner i flere av hans bøker. Damhaug fikk Riverton-prisen både for Ildmannen og En femte årstid.
Odd Karsten Tveit kommer i år med sin dokumentarbok om Trygve Lie, Gudfaren: Trygve Lie, Gudfaren som sviktet FN. Her kommer den tidligere NRK-korrespon-denten i Midt-Østen med en del dokumentasjon som nok vil få publikum til å sperre øynene opp når Ole Torp intervjuer ham.
Marit Eikemo fra Odda har fått strålende kritikker for sin nye roman Gratis og uforpliktande verdivurdering. Eikemo har fremstått som en samtidskronikør av rang – med et tydelig hat-elsk-forhold til ny teknologi, Facebook og Finn.no. Slik er det også i hennes nye bok, som tar opp flere tråder og interessefelt fra tidligere bøker.
Tom Egeland‘s siste thriller, Codex, bør være av interesse for de som er opptatt av teologi og de som elsker krimsjangeren. Mysteriet tar for seg en to tusen år gammel kodeks, Jesu tornekrone, to døde arkeologer og en teologisk konflikt som rokker ved vår forståelse av kristendommen er ingrediensene i fortellingen.
Vigdis Hjorth’s nyeste roman, Lærerinnens sang, kommer i september. Romanen er om en Lotte Bøk som underviser på Kunsthøgskolen i Oslo. Boken er en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse. Det blir nok like livlig på scenen med Hjorth som tidligere år når hun har besøkt SILK.
Årets festival, den niende i rekken, foregår 31.okt- 4.nov