De glemte helter i den norske handelsflåten har først i nyere tid fått sin svært fortjente anerkjennelse.
Uten dem ville krigens utfall kanskje vært et helt annet. D/S Hestmanden, bygget i 1911, seilte i konvoifart under begge verdenskriger.
Skipet ble reddet fra opphugging, har over flere tiår blitt restaurert i sin nye hjemmehavn i Kristiansand, og fungerer i dag som Norsk krigsseilermuseum.
Dette innebærer et mål om å formidle denne viktige delen av vår sjøfartshistorie langs hele kysten av Norge, og i sommer drar museet på sin tredje sommerturné. Kursen settes i år vestover i slutten av juni, for å besøke Stavanger, Sandnes og Skudeneshavn.
Teaterforestillingen «Det heldige skipet – en krigsseilerhistorie» hadde sin urpremiere i september 2022, og har siden blitt sett av over 2000 publikummere. Forestillingen bygger direkte på skipsloggen til Hestmanden, og kilder hentet fra Norsk krigsseilermuseum ved Vest-Agder-museet.
De to hovedkarakterenes liv, opplevelser, og samtaler seg imellom er fiktive, men er inspirert av intervjuer med tidligere krigsseilere. Publikum får bli med ned i lasterommet, under dekk, og blir med på en reise over åtti år tilbake i tid.
Her nede, skjermet fra verden utenfor, vil man få et nært og autentisk møte med historien, om bord på skipet hvor handlingen faktisk fant sted.
“Da jeg gikk derfra følte jeg at jeg hadde vært med på noe stort! De to skuespillerne, samspillet, regien, rammen – alt stemte, og gav meg, og helt sikkert også de andre tilskuerne en uforglemmelig opplevelse. Jeg kan trygt si at jeg kom nærmere de opplevelser krigsseilerne måtte hatt. “ – Arne Lervik (Leder av Agder Krigsseilers Minneforening)
Netflix-stjerne på turnè
At krigsseilerne omsider har fått sin heder og anerkjennelse er vi mange som er glade for.
Tilgjengeliggjøring er nøkkelen til å la flest mulig få innsyn i denne viktige arven, og man kan nå lære om disse historiene gjennom flere bøker, dokumentarer, og fra i fjor også fra det store lerretet. Storfilmen «Krigsseileren» er nå videreutviklet til miniserie-formatet og er tilgjengelig for folk over hele verden på strømmetjenesten Netflix.
Også her fungerte Hestmanden som et ideelt visuelt bakteppe, og flere scener er filmet om bord på skipet. I romjula kom også spillefilmen «Konvoi» hvor Hestmandens mannskap har fungert som konsulenter.
Publikum vil i sommer få muligheten til å oppleve skipet som åpent museum, i tillegg til forestillingen under dekk om kvelden.
Og det er akkurat dette som er så unikt. En komplett opplevelse hvor historien møter publikum ansikt til ansikt, bare centimeter fra første stolrad. En sann handling som utspiller seg i de faktiske omgivelsene. Levende teater, men samtidig så mye mer.
Fra man først setter foten på landgangen, videre ut på dekket, ned trappene og for hvert steg beveger seg ett steg nærmere en annen tid.
Lukten, lydene, følelsen man får av å være akkurat der, akkurat da. Den gang da.
Vi i Kanon Produksjon er om dagen på vestlandet for vår andre runde på turné med vår største satsning hittil;
Vi har så langt spilt i Stavanger og Sandnes, for fulle hus/lasterom, men er nå fremme i sesongens siste havn her i Skudeneshavn, klare for våre siste forestillinger torsd-lørd (4.-6. juli) kl 18:00.
Dagens forestilling er allerede utsolgt, og fredag har kun et par plasser ledig.
Lørdagen nærmer seg også god og full, så mulighetene er store for ekstraforestillinger også i Skudeneshavn.