Geir ønsket seg en løve på Fredtun – nå har han fått den

Det er mye som skjer på Fredtun for tiden. Onsdag var rundt 100 ungdommer på plass på ungdomsklubben. Denne gangen for å overnatte.
Det var nå ikke at ungdommene skulle overnatte denne saken skulle handle om.
Geir ønsket seg en løve, og nå har han fått den, sier Inghild Skeiseid og smiler lurt.
Opprinnelig er hun fra Finnøy, men nå bosatt på Sandhåland.
Skeiseid jobber nå for for en organisasjon som heter “Fred i Colombia” som så dagens lys på Finnøy, i Ryfylke i 2003.

SkudenesNytt møter Inghild på Fredtun. Hun ønsker undertegnede velkommen.
Det tar ikke lang tid før hun forteller om en dame som heter Lorena Diaz som for 4 år siden startet en festival i Colombia.
En festival der de ønsker å jobbe med kunst blant de som levde i konfliktområder.
Når du lever i krig og konflikt så har du lyst å finne på noe for å skape fred. At det finnes andre muligheter i livet en å knytte seg til grupper som løser konflikter med våpen, sier Skeiseid.

Festivalen har vært flere steder i Colombia.
Skeiseid ble kjent med Lorena i 2004, og har flere ganger besøkt Colombia og festivalen. Inghild har også vært med i arbeidet i Colombia.
Når noen fra organisasjonen “Fred i Colombia” var på besøk i landet i 2019 og så hva Diaz fikk til, og møtte disse kunstnerne, så ønsket de å få dette med til Norge.
For å gi kunstnerne en mulighet for å vise sin kunst, andre steder.

Da det ble aktuelt å få til noe her i Norge med disse, så var ikke Inghild vanskelig å be.
De skal jo selvfølgelig komme til meg, sier hun og smiler.
Planleggingen var i gang, og det måtte skaffes noen plasser der de kunne få male.
Etter å ha kjent Geir Sommerfeldt en kort stund, gikk det opp et lys, forklarer Inghild.
Han jobber på ungdomsskolen. Ungdommene er de som kan forandre verden.
Noen SMS`er ble sendt og både rektor Nina Wareberg og Geir tente på ideen med en gang, og uten særlig betenkningstid bare sa “Ja, det vil vi få til.”

 

Kunstverket på baksiden av ungdomsskolen

Før helgen var de 5 kunstnerne på plass bak skolen og i gang med å male.
Da SkudenesNytt møtte rektor Nina onsdag formiddag kunne hun fortelle at de arbeider med å få til et slags rekreasjonssted på baksiden av skolen.
De har fått laget mange benker av stein og skal gjøre plassen mer attraktiv, og da passet det godt å få noen flotte farger på veggen.
Uten å helt vite hva hun hadde sagt ja til, lot Nina kunstnerne “ta seg ut”. Noe som resulterte i dette flotte maleriet på veggen.
Elevene har fått komme med innspill, og ga beskjed om at dette måtte være noe stort, og med masse sterke farger, sier Wareberg.


Tilbake til Fredtun

Når vi hadde fått dem til å male på ungdomsskolen, så lot ikke Sommerfeldt sjansen gå fra seg til få til noe i det flotte nyoppussede ungdomsrommet i aktivitetshuset på Fredtun.
Tirsdag morgen var de nye vennene fra Sør-Amerika på Fredtun.
Skisser ble tegnet og maling kom på veggen…. og ut av den grå betongveggen klarte gjengen å trylle frem løva som Geir hadde ønsket seg.

 

Inghild forklarer at hun ønsker og håper at dette kan engasjere noen til å se hva Norge kan bidra med for å skape demokrati i Colombia.
Norge har en dette, men det er ikke en selvfølge i det Sør-Amerikanske landet. Dette handler også om hvordan vi kan støtte de som kjemper for demokratiet i landet sitt.
Jeg vet at det som er fint og betyr noe for de som nå er her, er at det ofte er de som strekker ut en hånd å ber om hjelp.
Nå kunne de komme hit og gjøre noe for oss. Det er viktig for det å tydeliggjøre det ikke alltid er vi som skal komme å hjelpe dem, men de kan komme hit å vise oss hva de kan tilby.
Skeiseid poengterer til slutt at Lorena Diaz som stiftet denne festivalen sier at dette er fantastisk for dem å ha en festival et sted der det er fred.
Allerede fredag setter gjengen seg på flyet tilbake til Colombia.
Om de kommer tilbake for å lage flere kunstverk kan hun ikke love, men det er lov å drømme.

 

 



Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...