For litt under 2 år siden startet Halvor Hansen EFA-stiftelsen for å gi tidligere rusmisbrukere et tilbud.
EFA står for ettervern, forebygging og arbeidstrening.
Nå har stiftelsen tatt ett steg videre i driften og kjøpt “handelslaget” på Sandve.
Her skal vi lage et bokollektiv for 6 beboere + 1 ansatt.
Den forrige eieren hadde bygget om butikklokalet og fått omregulert det til et bolighus. Han har fått lagd flere bad, nytt kjøkken, stor stue, badstue, kjølerom og garasje i hovedetasjen.
Da han plutselig døde i januar i fjor stod familien som er bosatt i USA med et stort nyoppusset hus med et svært lager i kjelleren, forteller Halvor.
Jeg fikk høre at bygget skulle selges og vi la inn et bud, som vi fikk tilsagn på.
Store planer – håper å være inne i slutten av august
Hvis alt går som jeg håper så kommer det snekker og andre håndverkere neste uke for å starte arbeidet med å bygge om hovedetasjen til vårt formål.
Vi skal dele flere rom og bygge noen nye slik at vi får 6 soverom til beboerne + et kontor og ett soverom til den ansatte, forklarer Halvor mens vi går rundt i huset.
Det er en del som må gjøres, men Halvor er optimist og håper huset er innflytningsklart allerede i slutten av august.
De som skal bo i dette kollektivet er personer som kommer fra behandling for rusmisbruk. Det er ikke snakk om personer som er i aktiv rus nå.
Halvor forteller at mange ganger har sett at personer kommer ut fra et behandlingstilbud, så får de en kommunal leilighet og blir overlatt til seg selv. Uten en jobb eller et aktivitetstilbud på fritiden.
Det går ikke. Da er veien tilbake til “den gamle gjengen” kort, og veien tilbake til rusen enda kortere. Så blir det en ond sirkel, som gjør at de personene til slutt gir opp.
De som får et botilbud her på Sandve vil få tett oppfølging for å “lære seg et vanlig liv”, sier Halvor.
Det kan være så enkle ting som det å ta bussen, møte opp til avtaler, være sosial uten å “gjemme” seg i rusen eller å følge opp vanlige hverdagslige sysler.
Det kan være snakk om å kjøre dem til jobb eller skole. Følge de opp på fritiden med aktiviteter eller huslige plikter.
Når personen føler seg rustet til å klare å flytte for seg selv så er ingenting bedre for oss, sier Hansen før han fortsetter.
Dette tar tid. Det kan være snakk om alt fra 3-4 måneder til 1,5 år.
Vi har ikke noen tidsgrense for hvor lenge personen kan bo her, slik mange behandlingstilbud er.
Store planer for hele bygget
Undertegnede blir vist rundt i det store bygget.
I den store uinnredete kjelleren forklarer Halvor om plane for at dette skal blir lager for EFA`s bruktbutikker i Skudeneshavn og på Ådland.
Vi skal også ha et lite verksted slik at vi kan gjøre mindre reparasjoner på ting vi får inn, før de kan selges.
Kjelleren og nabobygget har store garasjeporter som gjør at vi enkelt kan kjøre inn en varebil eller liten lastebil til lageret.
Kunne vært pensjonist, men det gir meg mer å fortsette med dette
Selv om alderen er nådd for å kunne sette seg tilbake i stolen å være pensjonist så har ikke Halvor planer om det.
Det er dette jeg brenner for. Det å hjelpe folk som sliter. Om jeg har helsa til dette så kan jeg holde på om jeg er 80- eller 90 år.
Slik vi har laget budsjettet for dette huset, så er planen å kunne gi kommunen en veldig rimelig døgnpris for disse plassene. Vi gjør ikke dette for å tjene masse penger, men for å hjelpe folk som har kommet seg ut av rusmisbruket.
Hadde jeg gjort dette for å bli rik kunne jeg ha gitt opp for 40 år siden, forteller Halvor og smiler før han fortsetter å snakke om at når han og kona Ingrid startet EFA-stiftelsen så gikk de inn med private midler for å ha en startkapital.
Hverken Halvor eller Ingrid som begge har viet livet sitt til dette har tatt ut noe lønn i den nye stiftelsen hvor de har med seg Erling Sverdrupsen som styreleder.
Når dette huset kom for salg og jeg fremla planene var ikke vanskelig få lån i banken.
Vi har også fått lovnad om at vi får tilbudet først dersom nabohuset med de fire store garasjeportene kommer for salg.