Over 20 forfattere klare til SILKs 10-årsjubileum med bl.a.:
HERBORG KRÅKEVIK, CARSTEN JENSEN, DAG SOLSTAD, KJARTAN FLØGSTAD, AGNES RAVATN OG BISKOP ANNE LISE AADNØY.
«Ti uker før SILK er godt over 40 navn klare til å bli med på festivalen, som har et lite jubileum ettersom det er tiende gang den arrangeres, forteller leder i SILK-styret, John Rullestad, og fortsetter, «og interessant er det at over halvparten er nye i SILK-sammenheng»:
Herborg Kråkevik blir med på åpningen onsdag 30.okt. Hun har, sammen med Kolbein Falkeid, gitt ut boka Bonden og nomaden og har siden barndommen hatt et nært forhold til Kolbein Falkeids dikt. I boka har hun samlet og kommentert et utvalg av diktene som har betydd mye for henne og samtaler om dette med Jan H. Landro. Landro, tidligere kulturredaktør i Bergens Tidende og nestor i SILK-sammenheng og med i festivalens faglige råd åpner årets festival. Ellers blir det hilsener på åpningskvelden fra SILKs hovedsamarbeidspartner Haugaland Kraft ved Direktør kommunikasjon og kundetjenester Gunn M. Lassesen samt fra president i Rivertonklubben Trude Teige. Sistnevnte vil også bli bokbadet om sin nye bok, Aldri tilgi, av Geir Tangen.
Spenningsforfatterne Ørjan Nordhus Karlsson, Sigbjørn Mostue og Eystein Hanssen markerer seg denne høsten med svært handlingsdrevne spenningsromaner og har gått sammen om et sceneopplegg de har kalt «Terror. Rikets sikkerhet. Organisert kriminalitet. Alt henger sammen med alt.». Mostues Himmelen skal gråte blod, Karlssons Hvit armada og Hanssens En kort evighet har internasjonalt anlagte plot og er skremmende realistiske. Forfatterne tar oss med inn i deres researchlandskap, der vi blir med dem på en reise der etterretning, terror, organisert kriminalitet og krigsforbrytelser tangerer hverandre. Under sekvensen får publikum et sceneopplegg, hvor det blir benyttet audiovisuelle virkemidler – eksempler er overvåkingsvideoer, kart, stills og video fra diverse hendelser og aksjoner. Opplegget går inn som en del av SILK’s store avslutningsarrangement..
Finnes guder? Finnes det en Gud? er temaet biskop Anne Lise Aadnøy og forfatter Tom Egeland skal debattere. Egeland sier selv: «Selv om jeg ikke personlig tror på noen gud, synes jeg religion, mytologi og religionshistorie er veldig spennende temaer. De fleste mennesker på jord er jo troende, og i mange land er religionen en viktig del både av hverdagen og måten vi lever på. Det er vel én av grunnene til at jeg fascineres av tro og troens vesen». Egeland har selv nærmere 20 bibler på sitt bibliotek, den eldste fra 1708. Selv om Egeland er ateist, ser han Bibelens kulturelle, historiske og litterære verdi og understreker at det å være ateist ikke utelukker at man kan være undrende og søkende. Nettopp derfor er han meget interessert i å diskutere bibelske temaer med teologer.Diskusjonen mellom biskopen og Egeland er ikke eneste arrangement som har er kristent tema. Tidligere redaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, gjorde en del undersøkelser på Karmøy i tilknytting til sin bok Kampen om korset i politikken. I boken tar han for seg vår tids bølge av høyreorientert, kristen retorikk. Han viser tydelig hvordan det han benevner som «velsignelses-retorikk» eter seg inn i politiske ordskifter, om farene ved å blande religion og politikk og å la de religiøse instinktene overstyre rasjonelle argumenter. Splittelsen i Kristelig Folkeparti etter Knut Arild Hareids røde veivalg, samt konflikten mellom Hareide og Sylvi Listhaug, er utgangspunkt for boken. Simonnes gir en fascinerende beskrivelse av hvordan to motstridende holdninger til teologi og politikk ble en brannbombe i KrF.
Nye SILK-gjester i år er bl.a. Sigbjørn Moestue, Lilla Sølhusvik fra Haugesund, Bjørn Hansen, danske Carsten Jensen og Kim Leine.
Carsten Jensen ble tidligere i år Bjørnsonprisen av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet for sitt forfatterskap og engasjement. Hanhar en fortid som krigskorrespondent og fast kronikør i den danske avisa Politiken før han ble forfatter på heltid. Som journalist ble han kjent som samfunnsrefser. Gjennombruddet som forfatter fikk han for tyve år siden med reisebøkene Jeg har set verden begynde og Jeg har hørt et stjerneskud mens gjennombruddet innen skjønnlitteraturen kom ti år senere med Vi, de druknede som handler om sjøfarten og hans fødeby Marstal. Jensen har de siste tyve årene vært opptatt av Danmarks rolle i krigen mot terror og spesielt landets militære engasjement i Afghanistan og gav ut i 2016 reportasjeboka Krigen som aldri tar slutt, basert på forfatternes opplevelser i Afghanistan. Norsk-danske Kim Leine gikk tidligere i år til topps i P2-lytternes romanpris med Rød Mann/Sort Mann i sterk konkurranse med Per Petterson og Trude Marstein, Rød Mann/Sort Mann er oppfølgeren til Profetene i Evighetsfjorden som han fikk Nordisk Råds pris for i 2013. Hans siste bok handler om en noe ukjent del av Danmark og Norges historie: Koloniseringen og misjonsvirksomheten på Grønland. Leine vokste opp i Seljord, men flyttet som 17-åring til Danmark, utdannet seg som sykepleier, flyttet til Grønland, der han bodde i 15 år.
Lilla Sølhusvik fra Haugesund, redaksjonssjef i NRKs Alltid nyheter og kjent stemme fra bl.a. NRK P2s Politiske kvarter, skrev i 2012 biografien om Kristin Halvorsen, I år er hun aktuell med Fordi det er verdt det – Kvinners vei mot toppen av næringslivet. I boka stiller hun spørsmålet hvorfor ni av ti toppledere i næringslivet er menn når halvdelen av ledere i politikken og offentlig sektor er menn og illustrerer dette med å presentere åtte av de fremste kvinnelige ledere i Norge som Gunvor Ulstein, konsernsjef i Ulsteingruppen, Margareth Øvrum, konsernsjef i Equinor og Kristin Skogn Lund, konsernsjef i Schibsted. Hvordan har det gått fram, hvilke hindringer har de møtt og hvordan har de tenkt- de få kvinnene som har fått toppjobber innen olje og gass, medier, shipping, verftsindustri og telekom?
Et annet kjent NRK-navn, Bjørn Hansen, er ny i SILK-sammenheng og blir med på flere arrangementer. Et liv i NRK – tilbakeblikk på 30 år i fjernsynet» blir et tilbakeblikk på hans ulike oppgaver innen utenriksredaksjonen mens vi regner at Hansen også blir med i to dagsaktuelle temaer som skal belyses, Brexit fordi UK skal ut av EU samme uke som SILK er samt at Hansen vil sette fokus på amerikansk politikk og Trump under overskriften Gjenvalg av Trump – med rasisme i bagasjen?
Solstad, Fløgstad og Ravatn, SILKveteraner har vært flere ganger på SILK og er alltid aktuelle. Kjartan Fløgstad kom med sin siste bok Due og drone i forrige uke og har fått topp anmeldelser over hele linjen. VG skriver: «Kjartan Fløgstad refser og glefser som bare han kan i dette rødglødende romanoppgjøret med løgn og unnfallenhet i norsk etterkrigshistorie» mens Stavanger Aftenblad skriver: «Fabelaktige, fleipande, fandenivoldske Fløgstad. Ei litterær storhending. Det pendlar gjennom rom og tid, viltert og barokt, på unikt Fløgstad-vis. Og kontroversielt om norsk industri under hakekorset. Kort sagt: Storarta!».Romanen beveger seg fram og tilbake i tid, inn i ei framtid der Norge er «okkupert» av et MacTrump-regime og er i stadige grensetrefninger med Russland. Det blir en interessant samtale når Jan H. Landro møter Saudabuen. Agnes Ravatn fra Ølen kommer i begynnelsen av oktober ut med Dei sju dørene, i oppfølgeren til romansuksessen Fugletribunalet. I følge Ravatn slekter Dei sju dørene på forgjengeren da den også tar utgangspunkt i et mysterium. Litteraturprofessoren Nina tar på seg rollen som amatøretterforsker når leieboeren hennes Mari plutselig forsvinner. Romanen handler om hvordan vi feilvurderer oss selv, andre og situasjoner, og den handler om lojalitet og svik. Ravatn har og med noe metoo-tematikk i boken, som er hennes første roman på seks år.
Dag Solstad kommer, som Ravatn, med sin nyeste bok i september, Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen (ikke NRK-reporteren. Bjørn Hansen, en olding nærmest, bor alene i en ettroms leilighet på Grønland. Nyheter interesserer ham ikke lenger. I frykt for å gå glipp av dødens alvor, griper han til sine himmelske forestillinger og samtaler med dem som har gått foran ham. En dag banker svigerdatteren på Bjørn Hansens dør. Med seg har hun hans barnebarn Wiggo, som skal begynne å studere ved Universitetet i Oslo, og som hun har bestemt at hun skal bo på hybel hos sin farfar. Boken er Solstads tredje romanen om Bjørn Hansen. Solstad har helt siden sin debut i 1965 vært sentral innen norsk litteratur. Tre ganger har han vunnet Kritikerprisen i tillegg til Brageprisen, Brages hederspris og en rekke andre priser. De gjeveste var nok Nordisk Råds litteraturpris i 1989 og Svenske Akademiens nordiske pris i 2017. Han er oversatt til mer enn 30 språk.
«Vi regner med å få bekreftet ytterligere10-15 forfattere i løpet av de neste to ukene, både norske og utenlandske samt musikalske artister som skal opptre»,
Dette skriver John Rullestad i SILK i en pressemelding.