“Hvordan vokse opp med to kulturer ?”

Lørdag ettermiddag inviterte TV2-reporteren Kadafi Zaman som mange har sett med hjelm og skuddsikker vest mens han rapportere hjem fra krigsområder til samtale om hvordan det er å vokse opp med to kulturer.
Zaman som selv er vokst opp med to kulturer hadde invitert Tamanna Agnihotri og Mahmona Khan til samtale om dette temaet.
Tamanna er programleder fra NRK P3 og skuespiller, mens Khan er forfatter og serieskaper.

Tamanna som er født og oppvokst i Norge, men har foreldre med indisk bakgrunn og Mahmona som også er født og oppvokst her, men foreldrene hennes invandret fra Pakistan på 70-tallet.

Mahmona fortale om foreldrenes redsel for at hun skulle “bli for norsk”.
Hun hadde en far som ikke skjønte vitsen med musikk som fag på skolen.
Hun ikke fikk gå på klassefester, dra på leirskole eller høre på norsk musikk.
Foreldrene henne var klare på at de en dag skulle dra tilbake til Pakistan, og derfor måtte hun ikke få for mange norske vaner, venner eller at den norske kulturen ikke måtte få for stor plass i henne.
Khan snakket om det å vokse opp som en av få med minoritetsbakgrunn og de utfordringene det gav. Om vennskap til norske jenter var kun på skolen, for fritidsaktiviteter de drev med fikk hun ikke være med på av sine foreldre.
Far til Khan ble mildere med årene, og Mahmona fortalte at hennes småsøsken fikk gjøre de “vanlige” norske tingene som hun hadde blitt nekta.
Utfordringene med å være muslim ble verre med årene, spesielt etter 11.september 2001.
En endring i samfunnet da, gjorde at mange muslimer følte at de ble stemplet som terrorister, bare fordi de var mørkere i huden og de var muslimer.
Når Khan nå selv er blitt mor er hun veldig klar på at barna hennes skal få oppdage ting og velge hva de vil med eget liv, at hun ikke skal på grunn av hennes bakgrunn automatisk velge for barna sine.

 

Tamanna som er 20 år yngre opplever også mye av de samme tingene som Mahmona, men som barn av indiske foreldre og som en del av hinduismen så opplevde ikke hun de verste sidene rundt sin religion. Mange blir stille når hun sier hun er hindu. Det kunne vi ikke gjettet, for vi ser det ikke på deg, gjengir Tamanna.
I løpet av de 20 årene mellom Mahmona`s og Tamanna`s oppvekst forandret mye seg rundt det å være fra minoritetsbakgrunn.
Mens på 70-tallet var man kanskje eneste på skolen med mørk hudfarge eller spesielle klær, kunne Tamanna fortelle at på hennes barneskole så var det kun tre i klassen som var etnisk norske.

Kadafi Zaman la underveis opptil nye tema i samtalen og kunne selv fortelle ting fra sin historie som barn av innvandrerforeldre fra Pakistan.
– Når folk spør hvor jeg kommer fra så sier jeg Lier, sier Zaman og fortsetter. Så spør de kanskje igjen om hvor jeg er født, da svarer jeg Drammen.
Da blir det ofte en rar stemning. Publikum ler.

 

 



Lokal annonse :