Torsdag 5. september kl 19:00 inviterer Karmøy kyrkjeakademi og Falnes menighet til foredrag ved Fartein Valen-Sendstad på Falnes menighetshus.
Tittelen på foredraget er “Det femte evangelium- fra tekst og spade!”.
Det handler om arkeologiens betydning for forståelsen av det jødiske samfunnet i Palestina på Jesu tid, og dermed også forståelsen av evangeliene.
Valen-Sendstad er professor i teologi (nylig pensjonist) ved Universitetet i Stavanger.
Han har et omfattende teologisk forfatterskap i dogmehistorie, systematisk teologi (spesielt troslære) og bibelvitenskap/arkeologi.
Han skriver selv dette om temaet for foredraget:
Når det gjelder tidlig romersk tid (65 f.Kr. til 70 e.Kr.), altså rundt Jesu tid, så har arkeologi og historisk forskning åpnet nye dører inn til slik livet var den gang.
De vitenskapelige metodene har blitt langt flere og mer presise. Det er ikke lenger ett fagmiljø mann som graver og finner, men en rekke ulike fagfolk er med og spiller en sentral rolle når funn skal leses og tolkes, ja når livet den gang skal tegnes.
Jeg skal ta dere med inn i et enkelt vanlig «hus» i Kapernaum, og en flott villa på Sionhøyden rett overfor tempelet i Jerusalem.
Hvordan var helse og helbred, samliv og felleskap, tro og liv (praktisering) her?
Så kommer det femte evangelium.
Det skjer når vi henter fram kjente fortellinger fra evangeliene – og leser disse i lys av hverdagen og livet den gang.
Vi skal nærme oss kvinnen som hadde hatt blødninger i 12 år (Mark 5); den blindfødte som Jesus sendte til Siloadammen (Joh 9) – og kvinnen som ble grepet i ekteskapsbrudd (Joh 8).
Arrangementet er gratis. Det blir tatt opp kollekt ved utgangen.
Dette skriver Lars Inge Tjøstheim, kantor i Falnes og Ferkingstad i en pressemelding til SkudenesNytt.