– Jeg heier på skudenesbuen, alle ildsjelene og det gode fellesskapet

I serien: Veien videre for sommerbyen Skudeneshavn. Har vi hatt en god prat med skudenesbuen Terje Magne Jonassen. Terje bor i Stavanger.
Han er vokst opp i Havn, og har hytte på Austrasiå. Han deler mer enn gjerne historier og tanker om veien videre med oss.

– Hva er den største forskjellen på å vokse opp i Havn på 60/70 tallet, og det som møter deg anno 2024?
– Skudeneshavn er mitt kortreiste Paradis. Jeg bor i Stavanger, men har  hytte på Austrasiå og er i Havn så ofte jeg kan.
Mye av min identitet har jeg herfra, og jeg har alltid vært stolt av å si hvor jeg kommer fra.
Da jeg vokste opp hadde vi to bakerier, et stort meieri, en rekefabrikk, brusfabrikk, telegraf, lensmann, smed, losstasjon, tollbod, snekkerverksted, to slaktere og butikker som solgte sko,fisk,
verktøy for å nevne noe.  I “Søragadå”, var det trelasthandel, og “‘an Herman”  hadde krambu  og trillet alt av varer til og fra med sin håndholdte grønne kjerre.

Byen har ikke stått stille
– Men Havn har heldigvis ikke stått stille selv om mange av butikkene er borte. Innbyggertallet er mer enn doblet, og det har vært en vridning mot mer kulturelle innslag som festivaler, gallerier og museer. Det gleder meg stort at kafeer, gallerier og hotell gir liv i Søragadå,og at Skudefestivalen og SILK bare blir bedre og bedre.
I dag tror jeg derfor det er mer interessant for besøkende å komme til Skudeneshavn enn det var i min oppvekst.

En historie om hjelpsomhet
Men det som ikke synes å ha endret seg er at Skudeneshavn fortsatt har et meget godt og sammensveiset miljø. Folk er hjelpsomme og stolte av byen sin.
Jeg fikk en gledelig påminnelse om at disse verdiene fortsatt lever da vi i fjor var på  SILK-festivalen. Vi hadde en fantastisk kveld på Gamle Verkstedet, men da vi kom til bilen, var batteriet flatt.
Det var regn, mørkt og sju kilometer til hytta. Et hyggelig par som kom forbi, oppfattet situasjonen  og tilbød seg å låne deres bil. En utrolig hyggelig  gest som reddet kvelden.
Neste dag kontaktet jeg Syreveien Auto,og da skjedde det igjen. De slapp det de holdt på med, kjørte til der hvor bilen var parkert, koblet til startkabler og startet bilen.
Da jeg spurte om regningen, svarte de bare: “Vi skal ikke ha betaling.Sånn er bare det her i Havn.”
Det var et øyeblikk som rørte meg,og en bekreftelse på at de gode, gamle verdiene fortsatt lever.

Terje trives i båt og på sjø. Her sammen med måken “jonas”… FOTO: Privat

 

– Hvilken betydning har tittelen som Norges sommerby har hatt for byen vår?
– Jeg tror det har vært en viktig inspirasjon for utviklingen av Skudeneshavn. Da byen fikk den tittelen for 20 år siden var det mange store tanker om hva det ville føre til, og kanskje ikke alle forventninger er innfridd. Men mye har skjedd, og det har vært med å sette byen på kartet i resten av landet.

-De siste årene har vi fått mye nytt innen overnatting/hotell/restauranter og kafeer.Kan vi med god samvittighet bruke  tittelen SOMMERBY nå?
– Ja, absolutt. Har man først vunnet en så positiv tittel, er det viktig å beholde den. Hvis ikke, står det nok av andre byer i Norge klare til å overta.


Du er jo storbruker av hjembyen din – fra din hytte på Austrasiå. Hva mener du kan være neste satsing for å få Skudeneshavn opp i eliteserien blant norske “sommerbyer”?

Havn er godt posisjonert som sommerby. Men kanskje har man litt å gå på i forhold til å få flere cruiseturister til byen. Cruisemarkedet vokser og Norge blir stadig mer populært.
Turister fra skip som besøker Haugesund burde det være lett å få flere av. En annen nisje er mindre cruiseskip som kan legge til på den tidligere fergekaien.
Innen bobilturisme  har nok også Skudenes store muligheter om man vil.


– Kommunen er 100 millioner i minus,og må spare.I høst skal en vurdere sammenslåing av Åkra og Skudenes ungdomsskoler.Hva tenker du om dette
?
– Det virker som et lite gjennomtenkt forslag. Det er tre byer på Karmøy og alle skal selvsagt ha sine ungdomsskoler.
Da byggingen av skolen startet i 1963,var Skudenes egen kommune med langt færre ressurser enn Karmøy kommune har i dag, men skole var noe man prioriterte.
Skolen er spesielt viktig for å holde på ungdommen  og nødvendig for fremtidig utvikling.Min far Jarl var i kommunestyret,og formann i byggekomiteen, da Skudenes ungdomsskole ble bygd.
Han ville snudd seg i graven ved tanken på å legge ned ungdomsskolen.


Ingen vinnersak

Jeg håper derfor dette forslaget er en politisk prøveballong for å få fart i debatten om hvor kommunen skal kutte.
Men ansvarlige politikere vil forstå at det ikke er en vinnersak å spille byene på Karmøy ut mot hverandre.


– Kan vi som har valgt Skudeneshavn som base og bosted fortsatt ha gode dager, og se fremtiden trygt i møte?

Ja, det er folkene som gjør Skudeneshavn til det den er. Det som er spesielt med havn er alle ildsjelene som finnes.
Folk som står på for fellesskapet, som aldri sier nei, eller er redde for å ta i et tak.
Jeg heier på Skudenesbuen, ildsjelene og mitt kortreiste paradis, sier Terje til slutt.

 

Fakta om Terje M. Jonassen:
Har jobbet i oljeindustrien i over 30 år og det meste av tiden for Shell.
Har vært  informasjonsdirektør for A/S Norske Shell, men har også jobbet på Shells  hovedkontor i London, i Haag og Lagos i Nigeria.

 

 



Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...