Onsdag 23 mai lanserer Karmøy Kommune et nytt helårig formidlingskonsept – en digital byvandring i Skudeneshavn.
Ordfører Jarle Nilsen «åpner løypa» og vi tester appen. – Kanskje møter vi noen skikkelser fra gamle dager?
Å gjøre en historisk periode nærværende
Målet med appen Tilbakeblikk er å levendegjøre historien i Gamle Skudeneshavn, og å tilby et helårig formidlingsprodukt uavhengig av åpningstider og personell.
Å gjøre en historisk periode nærværende og vise byens gater og historie på en ny måte.
Ved bruk av besøkendes egen mobil kan vi formidle både det synlige og levendegjøre det usynlige. Vi vil gi publikum et glimt av det sosiale, kulturelle og arkitektoniske som har sitt utspring i byens hus og byens mennesker. Hva har skjedd i disse gatene?
Karmøy kommune har ambisjon om å bli en heldigital kommune innen 2020.
Dette reiselivsproduktet er et steg i riktig retning.
Med oppstart av prosjektet «reiselivsutvikling i Karmøy» i 2015 ønsket reiselivsrådgiver å blåse liv i den spennende kulturarven med bruk av dramaturgiske virkemidler og «Living history».
Fikk midler fra fylket
Kommunen søkte og fikk midler av fylket til å innhente ressurser til å skrive manus og lage kostymer for å aktivere kulturminner. Resultatet av dette er historiske vandringer med teatervri der en møter ulike roller som belyser ulike tidsepoker og temaer (på Avaldsnes) og byutvikling og samfunnsforhold (i Skudeneshavn). I Skudeneshavn har vi nå tilbudt slike vandringer på tredje året, med til nå seks ulike roller. Disse guidede turene har vært populære og trekker publikummere fra fjern og nær.
Denne appen er neste steg i å implementere Living History som formidlingskonsept.
Ambisjonen er at «Tilbakeblikk» skal videreutvikles slik at historien kan levendegjøres også andre steder i kommunen.
Appen består av filmer som er laget i samarbeid mellom Absurd film, Elsa Aanensen og Nina Sele (manus og regi) og Karmøy kommune (prosjektledelse ved kommuneantikvar Ane Steingildra Alvestad og reiselivsrådgiver Camilla Vandvik). Profesjonelle skuespillere og statister er engasjert. Under filminnspillingen ble mange aktører i gamlebyen involvert!
Gjennom 11 filmer møter du skikkelser fra storhetstiden som viser deg byen slik de kjenner den. Start er ved statuen av tidligere ordfører Wikre og siste punkt er oppe på utsikten på Havnafjellet. Filmene er gps-styrt slik at innholdet stemmer overens med omgivelsene for å skape en illusjon av at historien utspiller seg fremfor gjesten.
Ambisjonen er at «Tilbakeblikk» skal videreutvikles og blir en app med levende historieformidling av alt det spennende vi har å vise på Karmøy.
Dette skriver reiselivsrådgiver Camilla Vandvik og kommuneantikvar Ane Steingildra Alvestad i en pressemelding.