Linn Skåber klar til SILK

  • Samt Sara Omar, Carsten Jensen, Tore Renberg og Asle Toje m.fl.

«Selv om det er mer enn et halvt år til SILK fortsetter planleggingen ut i fra de retningslinjer regjeringen har kommet med, senest denne uken, Så må vi selvsagt ta hensyn til eventuelt nye retninglinjer som kommer til høsten.
Vi hadde de første navnene klare før coronaepidemien kom, men stoppet opp med å gjøre flere avtaler da», forteller styreleder John Rullestad, og fortsetter; «forlagene har alltid rådet oss om ikke å fylle opp programmet før sommeren da de alltid kommer med mange gode biter når de slipper høstlistene sine.
Det, pluss eventuelt nye retningslinjer fra myndighetene til høsten, gjør at vi foreløpig ikke fyller opp programmet mer enn det vi allerede hadde klart».

SiLK har foreløpig følgende navn klare:
Linn Skåber er et av flere nye navn i SILK-sammenheng.
Sammen med Lisa Aisato gav hun ut boken Til ungdommen i 2018, og den ble raskt en suksess, noe hun fikk Riksmålsprisen for.
Mest interessant et det at ungdommene likte boka så godt at den nådde finalen i U-prisen, norsk ungdoms egen kåring av årets beste bok.
Før corona inntraff gikk Til ungdommen som teaterstykke for fulle hus på Oslo Nye Teater.
Å ta for seg alt Skåber har gjort i sin karriere vil kreve for stor spalteplass, men vi kan raskt nevne Lompelandslaget, Nytt på nytt, manus til musikalen Mamma Mia og roller i seriøse skuespill som Sporvogn til begjær og Hvem er redd for Virginia Woolf. Skåber har vunnet både Gullruten og Komiprisen.
Hun har også tanker om barn og hvordan de har det: «Barn bør kjede seg oftere.
Jeg synes det kan være litt for mye action. Vi foreldre kan være litt for redde for at det ikke skal skje nok.
Folk er så redd for å ikke være busy eller se busy ut, fordi det blir status.
Vi organiserer og planlegger oss ihjel fordi vi bare vil barnas beste, men av og til vil ungene bare sitte under et tre og lukte på blommorna som oksen Ferdinand».
Det blir nok livlig på scenen når Linn Skåber blir intervjuet om sin ferskeste bok som kommer ut i høst og mye annet som hun har vært med på.

 

Dansk-kurdiske Sara Omar og danske Carsten Jensen er ikke nye for SILK-publikummet.
Begge trakk fullt hus sist de var i Skudeneshavn.
Sara Omar ble i fjor kåret til Årets kvinne i Danmark. Hun er den eneste forfatteren som har fått stående applaus på SILK etter sin gripende fortelling bak romanen Dødevaskeren.
I år kommer oppfølgeren Skyggedanseren på norsk.
Vi følger Frmesk videre i livet. Det er en roman om en utsatt jentes ensomme, harde kamp for å unnslippe barndommens mørke og finne frihet i et nytt liv langt mot nord.
For boken fikk hun i fjor de danske bokhandlernes litteraturpris og
Rådet for Menneskerettigheders menneskerettighedspris.

Sara Omar

 

Carsten Jensen ble i fjor tildelt Bjørnsonprisen av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet for sitt forfatterskap og engasjement.
Han var på SILK i fjor og ga allerede da beskjed om at han ønsket å komme tilbake i år.
Jensen har en fortid som krigskorrespondent og fast kronikør i den danske avisa Politiken før han ble forfatter på heltid.
Som journalist er han blitt kjent som en dyktig samfunnsrefser, en av de beste i Europa.
I bøker som Krigen som aldri tar slutt, Kjellermennesker og Hovedspringere, tar han opp henholdsvis krig, klima og flyktningeproblematikk, og advarer de danske og norske regjeringene, som han kaller stygge. Dagens flyktningeleirer sammenlikner han med konsentrasjonsleirer fra andre verdenskrig.

Gjennombruddet fikk han for tyve år siden med reisebøkene Jeg har set verden begynde og Jeg har hørt et stjerneskud mens gjennombruddet innen skjønnlitteraturen kom ti år senere med Vi, de druknede som handler om sjøfarten og hans fødeby Marstal.

Carsten Jensen

 

Som Linn Skåber er Asle Toje nykommer i SILK. Men han er ingen nykommer til Skudeneshavn ettersom mora er derfra og han har mye slekt i Skudeneshavn.
Toje vil først og fremst være kjent som utenrikspolitisk kommentator i ulike medier, også i renommerte utenlandske aviser som Financial Times, Die Zeit og Berlingske Tidende samt forfatter av en rekke bøker.
Toje har siden 2018 vært et av de fem medlemmene i Nobelkomiteen.
I og med presidentvalget er dagen før SILK vil nok Toje være med blant de som kommer til å kommentere hva som skjedde i valget og hva som vil skje i USA.

 

Tore Renberg er klarfor andre gang på SILK – og da med en helaften. I fjor kom han ut med ny bok og singel Min finaste venn.
Disse er nok med når han presenterer forestillingen En kveld med Tore Renberg på åpningskvelden.
Han turnerte i fjor høst landet rundt med forestillingen for fulle hus med en blanding av litteratur, standup, teater og musikk.
I forestillingen/showet leser Renberg selvsagt fra sin nye bok og henter fram gamle kjenninger som Jarle Kleppe og Hillevågsgjengen.
Han synger både gamle og nye låter fra sin solokarriere og kommer helt sikkert med noen overraskelser i den godt over to timer lange forestillingen.
To musikere er med Renberg, hvorav den ene, Alexander Flotve, er fra Åkra.

Tore Renberg

 

Navn som Kim Leine, Maren Uthaug, Øystein Morten, Nina Lykke, Arne Torget, Hanna Stoltenberg, Marta Breen, Mikal Olsen Lerøen og Bjørn Hansen er klare for SILK.

Vi regner med å ha flere forfattere klare i løpet av september når vi vet mer om de føringene helsemyndighetene har til kulturarrangementer, avslutter Rullestad.



Lokal annonse :