TRUDE TEIGE – KATARINA WIDHOLM – ERIKA FATLAND – RANDI FUGLEHAUG – GRETE BØE – EVA FRANTZ – OLE TORP – LOTTA ELSTAD – NICHOLAS H. MØLLERHAUG – TRULS HORVEI – JON STÅLE RITLAND – KJELL M. FLOTVE – HENRETTELSESPODDEN – OG SALMER OG ØL PÅ PUB!
«Ytterlige femten navn er klare til årets SILK», forteller styreleder Andreas Kallestein, og fortsetter «og igjen er noen nye i SILK-sammenheng. Den svenske forfatteren Katarina Widholm, svensk-finske Eva Frantz samt norske Randi Fuglehaug og Lotta Elstad er alle nye navn vi ønsker velkommen.
Vi er ikke ferdige med hele «lagoppstillingen» og har nok ytterligere 8-10 navn klare i løpet av noen uker».
Katarina Widholm fikk sitt skikkelige gjennombrudd i 2021 med sin første voksenbok i den kritikerroste og prisbelønte Betty-serien Å telle hjerteslag. Denne pluss En stille kamp kommer begge på norsk i år.
Spesielt blir hun hedret for sin evne til å fange tidsånden. Å telle hjerteslag er fortellingen om en ung kvinnes vei ut i livet, i en historisk tid som ligner vår egen. Det er en varm roman med fargesterke detaljer som raskt forflytter leseren til tiden rett før andre verdenskrig bryter ut. I En stille kamp foregår handlingen i 1942-44. Bok nr. 3 og 4 i serien ventes neste år.
Eva Frantz er også ny i SILK-sammenheng. Finsk, skriver på svensk og har aner til Sunnmøre.
Hun skriver krim fra kysten av Finland. Hennes nyeste bok, Gudfaren, er bok nr. 3 om den kvinnelige etterforskeren Anna Glad.
Før Frantz ble forfatter på heltid jobbet hun i YLE, det finske NRK og var den finske kommentatoren under Melodi Grand Prix i over ti år.
Svenske Dagens Nyheter sier om Gudfaren; «Det er noe uvanlig forfriskende med Anna Glad. Kanskje fordi hun er så menneskelig?»
Som Frantz er også norske Randi Fuglehaug krimforfatter og ny på SILK. Sammen med Anne Gunn Halvorsen står hun bak ungdomsromanserien Halve kongeriket, der den første boka, Arvingen, ble til Netflix-suksessen Royalteen.
Krimbøkene Fallesjuke, Tonedød og i år Skallebank er kritikerrost krim fra hjembygda Voss, derav begrepet Vossakrim. Bergens Tidende sier om årets bok: «Slik som dei andre bøkene i serien lukkast «Skallebank» med å bake samfunnskritikk saman med mordgåta på ein måte som gjer boka til meir enn underhaldande tidsfordriv.»
Lotta Elstad begynte med sakprosabøker, men tok senere spranget over til å bli romanforfatter. I fjor kom hun med den historiske romanen Xiania 1, den første i en trilogi. «Vi er i Kristiania i 1922. Om ei jente på 19 som kommer seg til storbyen fordi hun har et svangerskap hun må få håndtert. Men vel så mye om å gå på fylla under forbudstida, og hvordan alkoholforbud kan vikle seg inn i dette med kvinnehelse. Lovlydige og helt vanlige typer tvinges ned i hemmelige rom», sier Elstad om handlingen.
Elstads bøker er oversatt til åtte (foreløpig) språk. Thomas Korsgaard, dansk suksessforfatter oversetter Xiania til dansk. Som Fuglehaug og Frantz blir Grethe Bøe med på krimaften – tre kvinnelige krimforfattere.
Bøe gjorde et veldig solid inntrykk sist hun var på SILK om debutboka Mayday. Hun er filmskaper og forfatter, med et brennende engasjement for Arktis.
De siste årene har Grethe Bøe gjort seg bemerket som manusforfatter og filmregissør av bl.a. NRKs storsatsing Hjerterått, en action-thriller fra Kautokeino, hvor Bøe var forfatter og hadde regi sammen med Nils Gaup.
Hun har også hatt både manus og regi på spillefilmen Operasjon Arktis samt Jørn Lier Horst barnekrimfilmer. I tillegg har hun hatt regi på spillefilmen Titanic’s ti liv.
I Mayday ble vi kjent med NATO-piloten Ylva Nordahl, som er halvt samisk, halvt norsk. Mange har ventet på en ny bok fra Grethe Bøe.
Endelig er oppfølgeren Snøleoparden her og den ambisiøse jagerpiloten Ylva Nordahl er tilbake!
Trude Teige, Ole Torp og Erika Fatland er gode og solide SILK-navn og treffes og i Skudeneshavn i jubileumsåret.
Trude Teige har hatt enorm suksess i Tyskland med sine bøker Mormor danset i regnet og Morfar pustet med havet. og har solgt for nesten 60 mill. kroner.
I slutten av august kommer hun med Mormors utrolige venninner. Det blir den som kommer til å stå i fokus på SILK. Siste bok foregår i Oslo, Bodø og Moskva – og tar for seg årene 1943 til 1953. Den er inspirert av spionen Gunvor Galtung Haavik, og Teige har gravd i forholdsvis ukjent krigshistorie rundt russerfanger i Nord-Norge.
Her satt det også kvinner i fangenskap.
Ole Torp har vært på SILK t tidligere, men da som intervjuer og leder av debatter. Nå kommer han som forfatter. I september kommer han med Dypet under havet – min far krigsseileren.
Her forteller Torp den dramatiske historien om sin fars opplevelser som krigsseiler i de seks årene han var hjemmefra. Det er i tillegg en bok om krigens ettertid og hva slags merker krigsopplevelsene satte – også på forholdet mellom far og sønn.
En annen forfatter som og har fokus på krigsseilere er haugesunderen Nicholas H. Møllerhaug med Farmors og farfars krig – ei krigsseglarhistorie 1940-2023, en sterk fortelling om morfaren Einar.
Einar var en av de første som nådde franske strender på D-dagen og hadde hele 20 turer i konvoi til Murmansk. Møllerhaug har bl.a vært programsjef for Festspillene i Bergen og leder av samtidsmusikkfestivalen Borealis.
Erika Fatland kommer ut med sin nyeste bok Sjøfareren. En reise gjennom Portugals tapte imperium i høst. Hun har jobbet med boken i fire år og besøkt 26 land som del av researchen.
I skipssekken har hun hele det portugisiske imperiet, fra 1400-tallets oppdagere, via koloniveldets fall i 1970-årene og til i dag: Boka er enn reiseskildring med menneskemøter, skjebner og historie.
På 1400-tallet seilte dristige portugisiske sjømenn stadig lenger sørover. I 1498 fant Vasco da Gama sjøveien til India, og verden ble aldri mer den samme. I karavellenes kjølvann tar Erika Fatland oss med på en eventyrlig ferd jorden rundt.
Det portugisiske imperiet var det første globale koloniriket – og det siste. Det strakte seg fra Kapp Verde til Goa, fra Nagasaki til Amazonas. Hvilke spor har portugiserne etterlatt seg?
Øl og Salmer på Pub er et opplegg som så dagens lys i England som Beer & Hymns.
Konseptet går på at du drikker øl mens du synger salmer. Beer & Hymns er en viktig del av Greenbeltfestivalen i England der rundt 2500 mennesker synger salmer i en jovial, men respektfull atmosfære.
Slapp av, ta deg en øl, syng med på salmene og ha det gøy sammen med Henning Stueland og kor som leder an i allsangen.
Kjell M. Flotve, Sevlandsbuen som debuterte i vår med diktsamlingen Fjord og hav-mine vers, er og med på dette opplegget og tar oss med og forteller i et enkelt språk om sin personlige reise gjennom 80 år, fra fjorden i Hardanger til hav, himmel og horisont på vestsida av Karmøy.
Mer poesi blir det og med Truls Horvei og Jon Ståle Ritland. Horvei var journalist i Haugesunds Avis i nærmere 40 år, har skrevet elleve diktsamlinger og to ungdomsromaner i tillegg til seks CD-er med poesi og musikk. Ferskest er samlingen Framoverlent i fluktstol. Horvei har også hatt flere kunstutstillinger.
Ritland er lege og spesialist i øyesykdommer. Han har gitt ut seks diktsamlinger og tok initiativ til Ålesund Litteraturfestival der han er med i programkomiteen.
I Henrettelsespodden – Live reiser Kyrre Holm Johannessen og Torger Sørnes tilbake i tid for å gi et unikt innblikk i den mørkeste tiden av Norges historie der du får fortellingene om menneskene som ble dømt til døden og henrettet. Hva hadde de gjort? Hvorfor ble de henrettet?
Var bøddelen full? Du opplever de to på scenen der de forteller om menneskene som ble sendt i galgen, druknet, brent eller la hodet på hoggestabben.
Ellers opplyser Kallestein at man i jubileumsåret vil ha et omfattende skoleprogram som foreløpig ikke er helt ferdigspikret.
Han regner og med ytterligere 8-10 navn i hovedprogrammet i tillegg til de nærmere 50 som er klare.