Nye sterke navn klare for SILK 2017

  -og blant disse Lahlum,  Groth, Tilller og Kjærstad

 

«Nå er vi kommet godt over 30 forfattere til årets SILK,» forteller leder av hovedstyret John Rullestad i en pressemelding til SkudenesNytt og lister opp noen av de ferskeste som er bekreftet:

Hans Olav Lahlum

Lahlum blir med på to arrangementer. Først på SILKeKrim sammen med Tom Egeland og Trude Teige der han presenterer sin nyeste bok De fems tegn, en psykologisk kriminalroman som både på etterforskersiden og forbrytersiden tar opp allmennmenneskelige tema som synd, straff, hevn og tilgivelse. Romanens hovedtema om hvordan både overgripere og offer i mange tiår senere levde videre med krevende minner fra 2. verdenskrig. Særlig i sluttdelen fokuserer romanen på det svært aktuelle undertemaet om krigens natur og hvordan den kan påvirke særlig unge mennesker sterkt. Lahlum blir også med på SILK lørdagskvelden der han sammen med Ole Torp skal ha sine historikerbriller på og komme med sine synspunkter om hva et år med Trump har betydd for USA og verden – og kanskje også se litt fram i tida.

Annette Groth

er et nytt bekjentskap for SILK-publikummet. Tidligere utenrikskorrespondent i NRK, sjef for Dagsrevyen, programleder i Urix og Londonkorrespondent i en årrekke blir med på flere arrangementer. Med hennes inngående kjennskap til uroen i Nords-Irland vil hun ta for seg Borgerkrigen i Nord-Irland  – de irske justismordene på 1970-tallet. The Birmingham Six, The Guildford Four og The Maguire 7 (de to siste gruppene kjent fra filmen In the Name of the Father). De ble dømt for IRA-bombeangrep I Birmingham og Guildford, som det går frem av oppnavnene, og ble alle frikjent igjen på 1990-tallet. Men flere av dem satt over 16 år uskyldig i fengsel i Storbritannia.

Groth kommer også ut med ny bok uken før SILK Hva nå? min reise i Storbritannia i en Brexittid og stiller spørsmålet Kan uroen blusse opp på nytt etter Brexit? og kommer nok også inn på hvordan forholdet mellom Storbritannia og Irland kan bli etter Brexit. Det er en rekke motsetninger blant dem som stemte: Ung mot gammel, kvinne mot mann, by mot land, rik mot fattig. Brexit-resultatet er blitt tolket som en protest mot eliten. Er det det? Og er det de samme kreftene som har gjort Donald Trump til president i USA? Er det frykt som har drevet nei-folkene – frykten for innvandring, for eksempel? Og er den reell? Er det den samme frykten som gjør seg gjeldende over hele Europa, på grunn av den største flyktningstrømmen i denne verdensdelen siden andre verdenskrig? En frykt som kommer til uttrykk også her i Norge? Eller er det helt andre forhold som fikk briter til å stemme nei?

 

Jan Carson fra Nord-Irland er en ung forfatter som skal ha workshops med ungdommer på Haugaland vid. skole om novelleskriving. I og med hun er fra Ballymena i Nord-Irland blir hun også med på arrangementet med Annette Groth for bl.a. å fortelle om det å vokse opp i urolige Nord-Irland på 80-og 90-tallet.

 

Carl Frode Tiller er som Groth for første gang med på SILK og er som Lahlum historiker. Han har vunnet en rekke priser og også¨vært innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris for Innsirkling, der han for samme bok fikk EUs litteraturpris, European Union Prize for Literature. Ettter å ha brukt ti år på den prisvinnende Innsirkling-trilogien er han nå tilbake med ny roman, Begynnelser . I romanen rulles livet til miljøverneren Terje opp i omvendt kronologi – fra selvmord til fødsel. Hvorfor gikk det som det gikk? Vi får innblikk i Terjes valg i voksenliv, ungdom og barndom; den store kjærligheten hans i relasjon til naturen; og smerten som kommer fra at han ikke mestrer relasjonen til sine nærmeste. Begynnelser er en roman som også tar for seg vårt tid kanskje mest avgjørende spørsmål – klimadebatten – men fortalt gripende gjennom Terjes historie.

Jan Kjærstad stiller i sin sin nye bok Berge ubehagelige spørsmål som gir assosiasjoner til Utøya.                                                                                                                                                 29.soptember augustdag i 2008 blir Ap-nestoren Arve Storefjeld og flere i familien hans funnet drept i hytta ved Blankvann i Nordmarka. Fem mennesker har fått strupen skåret over. Hele Norge stopper opp. Også verden ser hitover i tiden etterpå. Det ingen skulle tro kunne skje i idylliske Norge, har skjedd nettopp her. I Berge fortelles historien i tre deler, fra tre ulike synsvinkler: Journalist Ine Wang har lenge følt seg akterutseilt, men drapene på Storefjeld-familien endrer alt. Tingrettsdommer Peter Malm foretrekker en anonym tilværelse med spaserturer i byen og rolige stunder i baren på Grand Hotel. Nicolai Berge var kjæreste med Gry, datteren til Arve Storefjeld. Så gjorde hun det slutt. Nå er hun død, og journalist Ine Wang spør om Berge vil la seg intervjue om sitt forhold til Gry. En journalist, en dommer, en ekskjæreste – alle med sin historie.                                                       Terningkast 6 i VG som skriver: en av hans sterkeste romaner noensinne

I tillegg kommer Arne Vestbø, Sylfest Lomheim og Ivar Nygård til SILK. Vestbø fra Haugesund avslutter sin Rogalandsturne Hele Rogaland leser om boka si Øverst på nazistenes liste, beretningen om Moritz Rabinowitz og der alle tilhørerne får gratis eksemplar av boken. Sylfest Lomheim blir med på SILKeSenior for å snakke om bibelspråket i kvardagsspråket mens Ivar Nygård er også på SILKeSenior med forestilingen Sild og salighet der han tar oss tilbake til Stavanger og Norge anno 1842, ikke så ulikt Skudeneshavn på den tid.

 

Foto:  Seher.no



Lokal annonse :