Det var en gang…
Ja, det var en gang i 1994, eller rettere sagt, det var en gang i 1993. Da hadde Forbundet Kysten lagt sitt landsstevne til Skudeneshavn.
Ikke siden det rike sildefiske på 50-tallet hadde det vært så mange båter i havn. Veteranbåter og skøyter preget hele havnebassenget og i løpet av dette arrangementet var det en rekke aktiviteter på land og til sjøs.
En rekke lag og foreninger i Skudeneshavn ble engasjerte til å hjelpe til på de mange aktivitetene. Et tilfeldig møte uken etter landsstevnet utenfor Gamle Verkstedet mellom medlemmer i tre av foreningene Skudeneshavn Båtforening, Karmøy Råseglarlag og Lions Skudeneshavn førte til at man ønsket å få til et liknende arrangement året etterpå. Medlemsmøter i de tre foreningene bakket opp ideen og dermed var en ny festival født. Og ingen var i tvil over navnet, det måtte bli Skudefestivalen.
Entusiasmen var og er stor
Entusiasmen var stor blant alle de frivillige de første årene og det berget kontinuiteten.
Vi hadde fått inn noen sponsormidler i forkant av den første festivalen. men var helt avhengig av at publikum ville komme på de ulike konsertene og revy
for å få det hele til å gå rundt. Det gikk bra og den første festivalen ble rad i land med et positivt resultat. På denne før-Internet-tiden var man og avhengig
av båtpåmeldinger på faks – hver dag lå det et tyvetalls sider av båtmeldinger.
Det ble ganske fort klart, etter de første festivalene, at man måtte strukturere organisasjonen slik at entusiasmen og dugnadsånden ble holdt intakt.
Fra 9 komitemedlemmer til 180 frivillige
Og fra en start med fem komiteer. et styre på ni medlemmer med tre fra hver av foreningene som står bak, er man i dag oppe i 16 komiteer. nesten 50 komitemedlemmer og over 180 frivillige. Og publikumstallet som var 5000 i 1994 ligger nå på rundt 30 000.
Sikkerhet var mange av de frivillige med bakgrunn fra oljeindustrien. shipping. fiskeri og Røde Kors opptatt av og det ble tidlig laget en sikkerhetsmanual. Ganske kjapt
kom ideen om å lage en festivalhåndbok med instrukser for hva alle komiteene hadde ansvar for. Dette munnet ut i en festivalhåndbok som må er blitt oppskrift for arbeidet i de ulike komiteene.
Noe som ofte er en fare i en frivillig organisasjon er at det lett kan bli forgubbing. Vi har vært heldige og fått nye unge med oss slik at i dag er det tre generasjoner blant de frivillige.
Det, sammen med å holde høy kvalitet på det man presenterer av program er kriteriene på suksess.
Kystkultur er kjernen
Kystkultur er kjernen i Skudefestivalen. det være seg en liten robåt eller en stor supplybåt
Og apropos supplybåt, Solstad-rederiet valgte for et par år siden å legge dåpen til et av sine nybygg nettopp til Skudeneshavn under Skudefestivalen. Dette
viser spennet i hva kystkultur kan favne i kontrast til båter som «Anna av Sand»,«Wyvernn og en rekke andre av mye eldre årgang.
Underholdning er en viktig del av festivalen. Så godt som det som er av artister på nasjonalt nivå har besøkt oss, men vi har og hatt irske musikere fra Galway,
shantyband fra Danmark, blues-og popartister fra Sverige. Danmark, England, Skottland og USA.
Festivalkunst
Egen festivalkunstner ble lansert i 1996 og er blitt en viktig tradisjon. Sammen med et titalls andre kunstutstillinger er disse viktige for festivalen.
Utdeling av Skudenes & Aakra Sparebanks hederspris Karmøyfiskaren på festivalåpningen, er og en viktig tradisjon for festivalen.
Sent på 90-tallet lanserte man midnattskonsert midt i havnebassenget natt til søndag. Den er nå blitt avløst av gratis konsert med gode, norske artister tidlig lørdag kveld på Gassco Arena.
Mange Karmøybuer legger en tur hjemtil festivalen, ja også en god del som bor i andre land tar turen hjem. Det at mennesker treffes der det er aktiviteter og kulturelle arrangementer slik som i festivalen. er også en sterk medvirkende faktor til at Skudefestivalen i år kan feire sitt 25-årsjubileum.
Skrevet av John Rullestad
Toppfoto: Hentet fra “Snørtelandsamlingen” fra Skudefestivalen 1995