Tre utenlandske forfattere klare for SILK

«Selv om det er mer enn fire måneder til SILK er planleggingen i full gang», forteller styreleder John Rullestad, og fortsetter; «En god del navn er allerede klare og vil nok bli fordoblet i løpet av den neste måneden».

Blant forfatterne som nå er klare er:
Dansk-kurdiske Sara Omar og danske Carsten Jensen skulle begge vært med i fjor, men måtte melde avbud grunnet korona, men begge ba om å få komme til SILK i år. Sist de var på SILK trakk de begge fulle hus.
Sara Omar er den eneste forfatteren som har fått stående applaus på SILK etter sin gripende fortelling bak romanen Dødevaskeren.
I år blir det oppfølgeren Skyggedanseren som det blir satt fokus på.
Det er en roman om en utsatt jentes ensomme, harde kamp for å unnslippe barndommens mørke og finne frihet i et nytt liv langt mot nord.
For boken fikk hun i 2019 også Den danske bokhandlernes litteraturpris og
Rådet for Menneskerettigheders menneskerettighedspris.
I år ble hun tildelt Bjørnsonprisen. Hun vil og besøke noen vid.skoler i regionen under SILK.
Carsten Jensen ble tildelt Bjørnsonprisen for to år siden for sitt forfatterskap og engasjement.
Jensen har en fortid som krigskorrespondent og fast kronikør i den danske avisa Politiken før han ble forfatter på heltid. Som journalist er han blitt kjent som en av de beste i Europa.
I bøker som Krigen som aldri tar slutt, Kjellermennesker og Hovedspringere, tar han opp henholdsvis krig, klima og flyktningeproblematikk, og advarer de danske og norske regjeringene, som han kaller stygge.
Dagens flyktningeleirer sammenlikner han med konsentrasjonsleirer fra andre verdenskrig.
Gjennombruddet fikk Jensen for tyve år siden med reisebøkene Jeg har set verden begynde og Jeg har hørt et stjerneskud mens gjennombruddet innen skjønnlitteraturen kom ti år senere med Vi, de druknede som handler om sjøfarten og hans fødeby Marstal.

 

Nye navn
Hvert år er det nye gjester som er på  SILK, så også i år. Irske John Boyne slo gjennom med romanen Gutten i den stripete pyjamasen og vant to irske Book Awards.
Romanen handler om en gutt som lever under andre verdenskrig.
Der ender det i en tragisk fangeleir for jøder. Hjertets usynlige stormer er hans ferskeste bok utgitt i Norge, en roman om én manns kamp for å finne sin plass i livet, om et Irland i rivende forandring fra et samfunn der den katolske kirken bestemmer nær sagt alt, til et moderne europeisk land.
Boyne har også skrevet Mytteriet på Bounty, som handler om kahyttsgutten John Jacob Turnstile og hans forhold til kapteinen på tvers av klasseskille og rang, og om Bounty’s episke eventyr, som ender i et mytteri.
I boken har Boyne basert handlingen på historiske fakta, krydret med dramatikk og humor.
Boken fremhever både britisk sjøfartshistorie, klasseskille og det britiske samfunnet på 1700-tallet.

 

Tomm Kristiansen er også ny i SILK-sammenheng. I to perioder var han NRK-korrespondent i Afrika og mange kjenner ham som «stemmen fra Afrika». Han ble nominert til Brageprisen for sin bok Mor Afrika, har vunnet Den store journalistprisen samt prisen for Årets temaprogram for sine korrespondentbrev Gribben. Det har blitt utallige kronikker, de fleste med ganske mye brodd i innholdet som Teologi er ikke for fromme pyser med følgende i åpningssetning: «Gjennom år har jeg sittet i kirkebenken og lyttet med undring: Har denne forkynneren virkelig sju års akademisk utdannelse?». Det siste året har Kristiansen hatt en podcastserie på NRK, Tomms afrikanske fortellinger. Vi tipper Kristiansen kommer med mye interessant fra sine mange år i Afrika.

 

På SILKeÅpningen
Onsdag 3.nov stiller Trude Teige, Gunnar Roaldkvam og Svein Tangwa. Trude Teige kommer om to uker med sin nye roman fra en ukjent del av norsk krigshistorie.
Et norsk skip blir torpedert i Det indiske hav i 1943. Konrad og Sverre, to brødre fra Sørlandet, er blant de få som overlever.
De kommer bort fra hverandre, og Konrad ender opp på et sykehus på Java.
Der forelsker han seg i den norske sykepleieren Sigrid. Både Konrad og Sigrid havner i japanske fangeleirer, og brått handler livet kun om å overleve krigens grusomheter.
Begge kjemper for å bevare håpet om en bedre framtid, men vil de noen gang treffes igjen?
Hva skjedde med Konrads bror? En gripende, opprørende og vakker fortelling som viser hvordan kjærlighet, mot og vennskap kan berge mennesker når livet faller fra hverandre.

 

Gunnar Roaldkvam og Svein Tangwa står bak en rekke tekster til artister som Vamp, Stavangerensemblet, Reidar Larsen, Vestslandsfanden, Per Inge Torkelsen og Sigvart Dagsland. Roalkvam er forfatter, historiker og tekstforfatter (Han far og di, Blyge Harry).
Han har gitt ut flere diktsamlinger og en rekke fagbøker. Tangwa er trubadur og tekstforfatter (Kan’kje finna fingen, Trega deg igjen, Morer) og komponist.
Begge er fra Stavanger har samarbeidet  i over 45 år.
Tekstene deres er på dialekt, og handler med en humoristisk vri om alt mellom forelskelse og tyggegummi i det nære, og et kritisk blikk på det store samfunnet vi er en del av.
Sammen lager den konsert som bir en god blanding av viser og dikt.

SILK-festivalen er 3-6 november og festivalåpner er biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

 

Dette skriver John Rullestad, styreleder i SILK i en pressemelding torsdag formiddag.

 

 



Lokal annonse :