Plan for ny renovasjon skaper uro i Gamle Skudeneshavn:
I 2023 får innbyggerne i Karmøy ny renovasjonsordning. De fleste vil ikke merke så mye til ordningen. Unntaket er de som bor i den idylliske gamlebyen i Skudeneshavn. I mange år har søppelbilen hentet avfallet ” på døra”. Det blir det slutt på fra 03.01.2023. Da vil kommunen at innbyggerne skal bære avfallet sitt frem til nye samleplasser som nå planlegges.
Karmøy kommune vil de neste årene etablere flere hente-og samleplasser for kildesortering av avfall. Først ut er Gamle Skudeneshavn. De 3 nye samleplassene er tenkt plassert i utkanten av gamlebyen. Over natten vil mange av innbyggerne måtte gå rundt 300 til 400 meter for å bli kvitt søppelet sitt. I dag går de fleste maks fire/ fem meter fra inngangsdøra for å bli kvitt søppelposen.
– Vi vil ikke ha denne nye ordningen!
Det er den klare meldingen fra Olav Throndsen i gamlebyen. I Halvorsbakken nummer tre bor han og kona Inger. Inger har parkert rullatoren sin tett på sofaen de sitter i. Olav har “parkert” krykkene sine på armlenet.:Ekteparet deler villig både kaffe, lefser og klare meninger med SkudenesNytt.
– Ja, hva skal vi vel si? Ingen vet noe. Svært mangelfull informasjon til oss som bor her.Heldigvis kom en god nabo på døren og spurte spøkefullt om vi var klar til å gå daglige søppelturer fra neste år…
Vil bidra med innspill
Ekteparet Throndsen mener kommunen har begynt i feil ende. De stiller spørsmål ved hvorfor ikke beboerne har fått komme med forslag til egnede plasser for oppsamling av søppel.
– Kommunen lister seg bokstavelig talt rundt på tå i byen for å finne egnede plasser. Vi er klare til å bidra, og vil gjerne komme med innspill til kommunen, sier de to i kor.
Ekteparet er klare på at de ikke vil ha den nye ordningen fra nyttår.De mener at kommunen har brukt for mye tid på å finne samleplasser,og for lite tid på å finne en ny løsning basert på dagens ordning.
– En tilpasset renovasjonsbil vil kunne være en mulig løsning. En annen løsning kan være at det settes opp en samlebeholder for glass og metall i Gunnarsbakken. Så kommer renovasjonsbilen og henter resten av avfallet slik de gjør i dag, sier Olav Throndsen engasjert.
Må gå opptil 500m for å bli kvitt avfallet
Ole Brede Melhus eier Kirkeveien 2,og er nabo til det nye folkebadet Bade Olena.
Han rister på hodet,og klarer ikke å ta innover seg at kommunen har jobbet ett helt år med planen uten å informere innbyggerne.
– At beboerne ikke er informert om at tjenesten nå forsvinner synes jeg er sjokkerende. Den har jo fungert utmerket i årtier,sier han og mener at dette vitner om dårlig forståelse av hvordan en som kommune skal forvalte sine tjenester.
– Kommunen har informasjonsplikt overfor de som betaler for tjenestene som kommunen lovmessig er satt til å forvalte.
Når de nå vil at beboerne i gamle Skudeneshavn, Havnafjellet og Bramsaling skal gå opptil 500 meter for å bli kvitt avfallet sitt. Ja, da er det jammen sann på tide at de informerer de som bor her om dette, sier han videre . Melhus oppfordrer alle som bor i området om å ta kontakt med kommunen,og be om å få informasjon om den planlagte omleggingen. Nå håper han at mange engasjerer seg og ytrer sin mening overfor kommunen slik at disse planene endres til å sette brukerne i høysete,og tjene dem på en best mulig måte. – De som ikke er enig må protestere. sier Melhus videre.
Forskjellsbehandling
Forslaget til ny ordningen vil ikke gjelde alle i gamle Skudeneshavn.
Korneliusholmen er foreslått holdt utenfor. De som bor der vil fortsatt få besøk av søppelbilen,og avfallet deres vil bli hentet som før.
Renovasjonsavdelingen i kommunen svarer at “- der har de egne samleplasser” når vi spør hvorfor Korneliusholmen skal holdes utenfor den nye ordningen.
Flere vi har snakket med i gamlebyen mener at det er forskjellsbehandling når noen vil få avfallet hentet som før. Andre må stå å se på at søppelbilen kjører forbi dem når de går for å levere avfallet selv.
Innfører kildesortering i 2023
Karmøy kommune skal fra 1.1.2023 innføre økt kildesortering med henting av flere avfallstyper.
Det vil være 4 beholdere pr. husstand i tillegg til plastretursekk for emballasje av plast. I gamle Skudeneshavn lagt opp til 2-3 felles samleplasser for innbyggerne.
Foreslår tre samleplasser fra 2023
For å løse utfodringer knyttet til fremkommlighet for renovasjonsbil, fire beholdere pr husstand og bedre HMS for renovatørene,foreslår renovasjonsavdelingen i kommunen at det etableres tre nye samleplasser for avfallshåndtering i Gamle Skudeneshavn.
De lokasjonene som er foreslått er:
1. Gunnarsbakken
2. Andersenbrygga
3.Kaien
To av disse plassene er innenfor fredningsområdet og det må derfor søkes om dispensasjon fra fylkeskommunen.
Ved den foreslåtte lokasjonen i Gunnarsbakken vil én til to parkeringsplasser forsvinne.
Den andre oppsamlingsplassen vil komme tett på den nye attraksjonen “Bade-Olena.”
-Et konstruktivt møte
Tirsdag var det nytt møte og befaring i gamlebyen. Virksomhetsleder for renovasjon i Karmøy,Torbjørn Heggheim var en av dem som var med på dette møtet.
– Et konstruktivt møte,sier han. – Vi fikk gode innspill fra engasjerte beboere. Andreas Naastad er rådgiver i renovasjonsavdelingen,og jobber med den planlagte nyordningen
for gamle Skudeneshavn. Dette er de alternativene de har vurdert sålangt:
Avfallssug.
Kommunen har vurdert dette som altfor kostbart, og kanskje ikke praktisk gjennomførbart
Nedgravde enheter
Kommunenhar ikke tømmeutstyr for dette, og det er derfor ikke mulig å få ekstern tømming.
Løsningen er dyr i investering og drift, og løser ikke avstandsproblemet for innbyggerne
Beholdere utenfor hver bolig
Allerede i dag er avfallsbeholderne i gamlebyen en utfordring,og renovasjon mener at det vil ikke være plass til alle de nye beholderne. Denne løsningen reduserer heller ikke brannfaren eller problematikken med at renovasjonsbilene ikke kommer inn. Kommunen vil ikke fortsette dagens ordning med sekkerenovasjon, da det er tids- og kostnadskrevende. Dette er heller ikke god HMS for renovatørene som må bære sekker med ukjent innhold på ryggen.
Naastad forteller at de fikk mange konstruktive forslag fra beboerne
Renovasjon kommer til å ta en ny gjennomgang for om mulig å finne løsning på disse innspillene:
1. Kan det anskaffes en spesialbil for området,og hvilken kostnad har det?
2. Vil en spesialbil føre til at brannvernet ivaretas? Hvordan kan man ha beholdere i aktuelt område og samtidig tilfredsstille brannvernet?
3. Finnes det andre egnede områder i eller i nærheten av gamle Skudeneshavn og vil man kunne tømme de punktene med vanlige renovasjonsbiler eller spesialbil?
4. Kan flere langs kjørerute mot Korneliusholmen ha egne beholdere for å minke størrelsen på felles samleplasser? Vil disse som får egne beholdere tilfredsstille
brannvernet?
5. Kan man ha en todelt løsning hvor papp/papir og emballasje av glass og metall er i fellesbeholdere på felles samleplasser,og rest- og matavfallsbeholdere blir stående på
eiendommene i Søragadå/gamle Skudeneshavn?
6. Finnes det bygg/egnede lokaler til leie/eie hvor man kan anlegge avfallsrom for innbyggene?
– Det finnes ingen optimal løsning som ivaretar alle sin interesser. Vi er nødt til å ta praktiske hensyn med tanke på smale gater,bilbredde og HMS for både renovatører og gående. Den nye ordningen trer i kraft om under ett år,og nå haster det å lande en løsning, sier Andreas Naastad videre.
Bildetekst til toppbilde:
Inger Fugelli Throndsen og Olav Throndsen har i dag ca 10 meter å gå for å kaste søppelposen sin.
Hvis kommunen får gjennom sin nye plan for avfallshåndtering vil Inger og Olav måtte gå ca 250 meter for å levere søppelposen…