Akevitt med smak av Skudeneshavn

Sola steiker på Gamlekaien utenfor Blonden Gjestgiveri, mens en og annen båt glir forbi.
SkudenesNytt møter Eli Margrete Stølvik og Knut Arne Nygaard. Ekteparet flyttet til Skudeneshavn i 2013 og samtidig satte de seg et ambisiøst mål. De bestemte seg for å ha ett nytt prosjekt hvert år de første 5 årene. Dette har ført til galleridrift med store utstillinger og mange tilreisende kunstnere, skjenkestuen Tidens Minde i en bortgjemt kjeller i Søragadå, gjestegiveri på Gamlekaien, et sommerhotell med to vakre overnattingsrom, etablering av en egen region av den landsomfattende foreningen Norske Akevitters Venner og nå sist lansering av en akevitt med lokal forankring; Skudenes Aquavit.

Etter hvert kommer de andre to som har vært sterkt involvert i akevitt-prosessen, Sverre Eng og Reinert Mæland. Denne akevitten blir riktig nok ikke produsert i Skudeneshavn, men av Norges ledende brennevinsaktør Arcus AS som samarbeider med flere brennerier i Skandinavia. Skudenes Aquavit er produsert, lagret og tappet på Atlungstad Brænderi som ble etablert i 1855 og som nå er fredet gjennom bruk som kulturminne av Riksantikvaren.

Forankringen til Skudeneshavn får akevitten gjennom at det er en gruppe Skudenesbuer som har funnet frem til den perfekte smakskombinasjonen. Knut Arne Nygaard, Sverre Eng, Edel Torland Eng, Reinert Helge Mæland, Svein Egil Enerstvedt og Line Enerstvedt har smakt seg gjennom en god del varianter. Tilsmakingsprosessen ble ledet av fagdirektør Halvor Heuch fra Arcus AS, og det tok sin tid før de fant frem til den smaken de alle likte best.

Smaken er viktig
Akevitt handler om smak.
Norske Akevitters Venner arbeider for at norsk tradisjonsrik mat og drikke skal få sin naturlige plass rundt bordene på norske serveringssteder. At akevitten skal nytes tempert slik som god XO-konjakk er de enige om. Tiden da akevitt ble servert som iskald «shot» fra en nedkjølt flaske fra fryseboksen er helt ut. Skudenes akevitten er grei for nybegynnere, den er lys og lett. Den har en god lakrissmak siden den er krydret med bl.a. fenikkel som gir en rund ettersmak av nøtter, forteller Knut Arne.

Det er Arcus og Vinmonopolet som skal stå for produksjon og distribusjon, vi har kun vært med i smakssettingen sier Eli Margrete. For at denne akevitten skulle kunne realiseres måtte Arcus AS ha bekreftet bestilling på 200 flasker før de satte Skudenes Aquavit i prosess for salg. Dette var en stor utfordring for den lille, lokale foreningen her i Skudeneshavn. Sverre Eng tok utfordringen og greide å få bestilling på nok antall flasker og pengene ble betalt direkte til Vinmonopolet i samlet pott før flaskene kunne leveres ut til de som hadde kjøpt dem.

Bilde på etiketten er et flott maleri av Skudeneskunstner Hilda Hillesland som viser Skudenes fyrstasjon fra 1799. På folkemunne kalles jo dette for Skude Fyr.

Eli Margrete Stølsvik som er president i Norske Akevitters Venner Skudeneshavn forteller om historien til norsk akevitt. Veldig mange, undertegnede inkludert,  sier de ikke liker akevitt.
Da kommer Eli Margrete inn fra siden med kommentaren. “Hvilken akevitt er det du ikke liker? Det finnes mange hundre forskjellige typer med ulike smaker.”


Støtte blant lokalbefolkningen

Det hadde ikke vært mulig å kunne realisere alle disse prosjektene og ideene jeg har kommet med uten at folkene her i Skudeneshavn hadde vært så positive til mine til tider litt «sprøe» ideer, sier Eli Margrete med et smil. En av drømmene hun nå leker med er å kunne få produsert en fantastisk god alkoholfri musserende vin med smak av Skudeneshavn.  Knut Arne er entusiastisk med på dette. Hva som skjer i fremtiden fra denne kanten kan bli spennende å følge med på.



Lokal annonse :