Geitungen fyr fortsatt stengt

Foto:   Den Norske Turistforening

 

Under åpningen av årets Skudefestival talte lederen for Den Norske Turistforening (DNT) Nils Øveraas varmt om Geitungen fyr, og at dette er et av de fineste fyrene vi har i landet. Her kan man overnatte og kose seg på dette vakre fyret der ute i havgapet.

Tilbakemeldinger fra lokale besøkende på Geitungen fyr går ut på at storhetstiden for Geitungen er på hell.

Døren til det ene huset er brutt opp og inne er det utstelt og minner mer om et slumområdet enn et koselig overnattingssted.
At det har vært uvedkommende på besøk blir man ikke i tvil om, trolig både mennesker og dyr.
Noen hadde båret møbler ut på plassen utenfor, men glemt å bære dem inn igjen.
Råtne materialer og skrot lå over hele uteområdet.

 

Opp til Kystverket
Haugesund Turistforening (HT) som leier og drifter stedet har stengt Geitungen fyr for overnatting grunnet at det ikke tilkomsten er god nok.
Båten som skal frakte turister ut dit er lagt på land inntil videre.
Rolf Erik Svanberg i HT forteller at det er opp til Kystverket å legge forholdene bedre til rette.
HT har lagt bruken av Geitungen Fyr “på is” inntil Kystverket får oppgradert bryggen og tilkomsten til fyret.
Svanberg sier at HT disponerer Geitungen, men at det er Kystverket som eier området og er ansvarlige for vedlikehold o.l
Det er trist at det skal forfalle slik og at personer har vært der ute og gjort hærverk, avslutter Rolf Erik Svanberg.

 

Har ikke kapasitet til mer
Av lokale mulige interessenter er Skudenes Sjømannsforening nærliggende å kontakte siden de eier og drifter Vikeholmen Fyr.
Dette fyret er i følge leder i sjømannsforeningen Bjørn Ove Hansen i tipp topp stand, grunnet veldig mange flinke frivillige om driver vedlikehold.
Foreningen tar selv kostnadene med vedlikeholdet, forteller Hansen. Det skulle absolutt vært noen lokale krefter som hadde ansvaret for Geitungen også, men sjømannsforeningen har nok med Vikeholmen avslutter Hansen.

 

Videre
Svein Gunnar Vallestad i Kystverket forteller at Kystverket bistod Haugesund Turistforening med å sette ned søyler og fundament i sjøen til ny brygge allerede i mai 2017.
HT skulle etter dette selv bygge ny brygge.
Kystverket kontakter HT for en fremdriftsplan mtp. bygging av brygge og andre oppgaver som gjøres for at Geitungen skal kunne åpnes for publikum igjen.
Vallestad påpeker at HT har leieavtale med Kystverket for Geitungen fyr t.o.m 31.12.2023 og at det er HT som har ansvaret for vedlikeholdet frem til da.

 Lokal annonse :