Krykkje-reality på ferjekaien

Sesong 5 av KrykkjeCam i Parkfjellet er nå under innspilling.
Da de første krykkjene i 2012 kom for å hekke på Parkfjellet i Skudeneshavn, visste de ikke at de 10 år senere skulle få sin egen You Tube kanal, og bli kjente Youtubere…

 

Også denne sesongen vil KrykkjeCam inneholde sterke scener,og utpå våren kan en på livesendingene se krykkjenes intense kamp for å overleve, og beskytte seg selv og sine, mot  hubroer og andre predatorer.
Hvis du lurer på hva en krykkje er, så er det en av de vanligste måkeartene her til lands. Denne måken hekker oftest i bratte berg/fjellvegger ,og kan leve i over 20 år.
Vi var med fugleentusiast, og leder av Karmøy Ringmerkingsgruppe, Oskar Kenneth Bjørnstad da den første krykkja kom 28 februar.
Han forteller at de venter at det vil komme rundt 100 krykkjer til kolonien i år, og at de vil lage liv på Parkfjellet nå utover våren, og frem til september.

 

Her forteller Oskar om opprinnelsen til KrykkjeCam i Parkefjellet:
– Ideen fikk jeg vinteren 2018. Vi hadde sett at krykkjene gikk til hekking, men det kom veldig lite unger på vingene. De fleste mente at dette skyldtes matmangel. Vi i Karmøy Ringmerkingsgruppe (KRG) var ikke helt sikre på dette.
Vi hadde sett at det var krykkjerester i hubroreir i området, og folk hadde sett hubroen ved kolonien, derfor mistenkte vi denne. Også kråke var sett i, og rundt kolonien, derfor var denne også mistenkt.
For å finne ut hvem predatorene var tenkte jeg at vi kunne sende live via Youtube.
Da kunne jeg gå inn og se hva som skjedde til enhver tid på døgnet. Og i tillegg få lagret video-opptakene mens det var aktivitet i kolonien.

 

FOTO: Oskar K Bjørnstad


Webkamera i bruk fra 01.03.2019

Etter et møte hvor jeg traff på folk fra Statsforvalteren i Rogaland og Naturforvalteren i Karmøy, så fikk vi i ringmerkingsgruppa midler til å kjøpe inn utstyr og starte 24/7 overvåking av krykkjekolonien.
Kamera ble satt opp i Parkfjellet, og tatt i bruk 2. mars 2019. Dette var dagen krykkjene var på plass for første gang det året. Dermed fikk jeg videoopptak for hele sesongen, og nå kunne vi se hvorfor så få unger kom på vingene….

Mange predatorer som truer krykkjebestanden
I de årene vi har hatt kamera stående har vi funnet ut en god del om hva som skjer i kolonien. Vi har funnet ut at hubroen er den predatoren som gjør størst innhogg i kolonien. Den tar også voksne fugler som ligger på egg om natten.
En annen predator er kråke, som er litt feigere enn hva jeg trodde. Kråka tar egg fra reir som det ikke ligger voksne krykkjer og ruger på. Og den kan snappe unger som er alene, og ikke blir passet på.
Svartbaken fant vi ut av var predator av unger i fjor. Den kommer midt på dagen og stuper inn i kolonien, snapper en unge, og er borte igjen. Om det er voksne krykkjer på reiret eller ikke, bryr den seg lite om. Det hele er over på under 5 sekunder.
Vi har også sett at krykkjer kan ta unger fra andre reir, og dra de ut av reiret. Dermed må de også settes opp som predatorer.
I 2021 dukket det opp en katt som var innom og tok flere unger i reir. For å stoppe katten satte vi opp sperrer der det var mulig å gjøre dette. Heldigvis så var det ingen predasjon fra katt i 2022.

FOTO: Oskar K Bjørnstad


– Hvor mange krykkjeunger klarer seg, og får vokse opp?

– I 2019 var det 34 unger som kom på vingene. Dette var et godt år fordi hubroen holdt seg borte i juni – den mest sårbare måneden. I tillegg var havet fullt av tobis, som da var maten til krykkjene.
I 2020 var det kun en unge som overlevde, og ble flyvedyktig. Etter navneforslag på Facebook ble den heldige hetende «Flaks». Både i 2021 og 2022 vokste det opp 7 unger til levedyktig alder, forteller Oskar.

 

KrykkjeCam legges merke til
Vi får vite at KrykkjeCam har blitt lagt merke til i forskningsmiljøene her til lands. I 2022 fikk ringmerkingsgruppa besøk av forskere fra Norsk Institutt for Naturforskning (NINA). De satte GPS-loggere på 20 krykkjer, som ble fulgt gjennom hekkesesongen.
På denne måten fikk man informasjon om  hvor de hadde matsøk, hva de gjorde om nettene og hvordan de endret oppførsel etter at ungene deres ble predatert.
Krykkjekamera i Skudeneshavn har dermed bidratt til å få ut viktig informasjon fra en truet dyreart:Krykkjen.

 

Krykkjene ble “skudenesbuer” i 2012
Oskar forteller videre at krykkjene kom til Parkfjellet i 2012. Dette var ikke førstevalget, for de ville jo helst være ute i de store sjøfuglkoloniene, men der hadde de problemer med å få opp unger.
Vi får vite at Parkfjellet ikke er en ideell plass, siden predatorene lett våger seg inn på kolonien. Men at de pr i dag ikke har noe annet valg enn å være her. Krykkjene kan også finne på stikke til andre kolonier rundt Nordsjøbassenget.

 

Og om vinteren?
– Hvor krykkjene som hekker i Skudeneshavn oppholder seg på vinteren, vet vi ikke helt sikkert ennå. Kanskje vi vet mer til sommeren når de kommer tilbake. Da har de hatt loggere på seg i et år, og vi kan da finne ut mer.
Men krykkjer fra Runde og Ålesund, overvintrer i områdene ved Svalbard, Island, Grønland, Newfoundland og Nova Scotia. Så det blir spennende å se om våre krykkje holder til i samme områder.
Krykkene i Skudeneshavn er de eneste som hekker i Norge sør for Stadt.

Slik ser det ut på Parkfjellet når krykkjene er på plass og kameraet sender 24/7 – FOTO: Oskar K Bjørnstad

 

Tåler godt aktivitet
– Det som er fint med krykkjene er at de tåler veldig godt menneskelig aktivitet. De er veldig tillitsfulle, og flytter seg ikke sånn uten videre. Når vi skulle telle opp reirinnhold, så måtte vi bruke en pinne til å løfte de opp fra reiret for å se om det var egg i reiret.
Og når de bygget det nye fryseriet, så påvirket det ikke krykkjene på noen måte. Heller ikke Skudefestivalen med musikk og fest i teltet, og mye folk rett under kolonien på nattestid, gjorde noen som helst inntrykk på krykkjene.
Så lenge de får være fysisk i fred på et sted, så trives de der.

 

Karmøy Ringmerkingsgruppe
Oskar Bjørnstad er leder av Karmøy Ringmerkingsgruppe. De har 13 aktive medlemmer fordelt over Haugalandet. Denne gruppen ble startet i 1974. Fra 1974 til 2022 har de ringmerket over 370 000 fugler.
Noe som har resultert i at vi har verdens nest eldste rødnebbterne på 32 år.
Den ble sist sett på Guleholmen rett utenfor krykkjekolonien. Og lokalt  hadde vi også
Norges eldste havhest. Den ble predatert på Jarstein en måned før den skulle ha fylt 34 år.
I Karmøy Ringmerkingsgruppe driver vi med mye fuglearbeid, og skulle gjerne gjort mer.

Håper at denne infoen om disse rare fuglene som er på ferjekaien,har vært nyttig, sier en ivrig Bjørnstad til slutt.

 

Se KrykkjeCam – klikk her

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=kgwEHb3BTLU[/embedyt]

 

 



Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...