Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir utrykk for skribentens meninger og holdninger.
Du kan selv sende inn leserinnlegg til SkudenesNytt på epost her eller til inboksen på Facebooksiden.
LESERINNLEGG: Riv hele Gamle Skudeneshavn og lag parkeringsplasser der heller!
Tror det eller ei, dette var et forslag fra politikere på Karmøy i forrige århundre. Takket være en fremsynt mann ved navnet O.M. Wikre som så verdien i de gamle byggningene ble dette aldri et reelt faktum.
En mann klarte å stoppe en dårlig ide fra å skje.
Nå har Karmøypolitikere igjen hatt en dårlig ide. De vil legge ned skolene våre her sørpå. Og vi er flere enn en som er imot dette forslaget, hvor mange må vi være for å redde Skudeneshavn denne gang?
Skudnesbuen har måttet kjempe for å bestå flere ganger opp gjennom dens historie, ferjenedleggelsen ligger friskt i minne for mange av oss.
Det som kanskje ikke alle er klar over er at på midten av 1800-tallet da silda forsvant å det ble dårlige tider måtte Skudnesbuen tenke annerledes for å klare å beholde befolkingen sin. De fant ut at å være et ladested kunne redde byen, men det skulle ikke bli enkelt å få til. Hele tre ganger måtte Skudnesbuen søke for å få medhold og derfor ladested. Det var ikke de lokale byene og folkene som hjalp oss den gang heller nei, for siste søknad sendte de vise skudnesbuer den gang til Stortinget og der så heldigvis de viktige herrer hvor verdifull Skudeneshavn ville være som ladested og godkjente søknaden med en gang.
Kanskje det er litt sånn ennå?
Dronning Sonja elsker jo Skudeneshavn og har besøkt oss mange ganger, en gang tok hun til og med datteren sin med slik at hun også skulle få se denne flotte perlen i sør!
Kanskje karmøybuen (de som ikke er fra sør Karmøy) ikke heilt forstår hvor verdifull Skudeneshavn er?
Riksantikvar Hanna Geiran uttalte i forbindelse med fredningen av byen i 2018 at; «Skudeneshavn er en nasjonal kulturskatt til glede for beboere og besøkende».
Så hva skjer hvis vi legger ned skolene? Da vil denne nasjonale skatten, Skudeneshavn, forfalle og forsvinne for det er ikke lett å holde liv i en bygd der skolene er fjernet. Jeg bor på Sandve og nedleggelse av skolen har hatt store ringvirkninger for bygda med blant annet nedlegging av lokalbutikken vår.
Alle vet at et bygg krever vedlikehold. Grunnen til at politikeren foreslo riving av Gamle Skudeneshavn den gang var at byggene var forfalne og utslitt. Ta et titt på gamle bilder fra Skudeneshavn så kan en se selv hvor nedslitt disse byggene var og en kan forstå hvorfor det kanskje hadde vært lettere å rive dem og å begynne på nytt. Men å begynne på nytt er ikke alltid den beste løsningen. Av og til er bevaring og renovering det som skal og må til. Hvorfor kan vi ikke ta vare på og pusse opp eller renovere skolene våre? Bruk Gamle Skudeneshavn som inspirasjon, for Gamle Skudeneshavn har vel aldri sett mer prektig og skinnende ut enn nå når den er fredet og beboerene har fått finansiell støtte for å vedlikeholde byggene.
Vedlikehold er kluet her, dette kunne Karmøy kommune blitt bedre på! Bruk penger på å ta vare på gjennom årenes løp i stedet for å la bygg forfalle helt til et heftig skippertak må til for å klare å redde byggene fra mugg og forråtnelse!
Dette tar meg til neste punkt: Tilfluktsrom.
Har noen av Karmøy-politikerne tenkt på at begge disse skolene som er foreslått nedlagt har bomberom. Altså et oppholdssted hvor befolkningen kan gå dersom det skulle bli krig eller luftangrep. Vi bor i usikre tider og dette er nå så aktuelt at det var tema på Debatten med Fredrik Solvang denne uken!
I disse to foreslåtte nedlagte skolene trenger kommunen kun å rydde rommene for alt skrotet de har lagret der og sette på noen dører. Det vil koste langt mer å bygge helt nye bomberom.
I 1998 bestemte regjeringen at offentlige bygg ikke trengte tilfluktsrom lengre, veldig dumt at Karmøy kommune bestemte seg for å rive det gamlehjemmet vi hadde i Skudeneshavn som var bygd på 1980-tallet, for det hadde nok et tilfluktsrom, i motsettning til det nye vi har fått nå som jo ikke hadde et krav om tilfluktsrom den gangen det ble bygd.
Vi må lære av historien vår. Norge var ikke forberedt i 1940 heller.
Vi må ikke bare rive å bygge nytt, bevaring kan være bra det og.
Så vær så snill kjære, gode (forhåpentligvis) fornuftige politikere, vær som O. M. Wikre og se betydningen av bevaring og bevar skolene våre her på Sør Karmøy.
Ikke vær sneversynt og tro at nytt og stort alltid er best. Jeg er godtroen nok til å tenke at politikerene våre vil oss det beste og at det er derfor de har blitt politikere. Jeg heier på dere politikere som gjør det rette på mandag den 24 mars 2025! La historien dere skriver den dagen gjøre at Skudeneshavn ikke bare blir en fotnote i en historiebok om 100 år.
Skrevet av Katarina Bryan, lærer, forelder, tidligere elev ved Skudenes ungdomsskole.