De første forfatterne er klare til årets SILK

TORE RENBERG, ZAHID ALI, MORTEN A.STRØKSNES, KJERSTI STRØMMEN, HÅKAN NESSER, KIM LEINE, SIMON STRANGER, TONNY GULLØV, ASLE TOJE, TRUDE DREVLAND OG ODD KARSTEN TVEIT

«Selv om det er mer enn fire måneder til SILK nr.14 har vi allerede over 10 forfattere klare», forteller styreleder Andreas Kallestein, og fortsetter; «vi regner med at vi i år vil ha, som i fjor, rundt 60 med i årets program.
Ytterligere 10-15 vil være klare før sommerferien og de siste 20 utpå ettersommeren.
Da kommer forlagenes høstkataloger og det er alltid spennende å se hvilke forfattere som kommer med nye romaner.
I fjor var ca. 60% av forfatterne med på SILK for første gang, et tall vi ønsker også å ha i år for både vi og publikum liker godt å ha nye navn på plakaten i SILK».

Morten A. Strøksnes er en av årets nye navn. I 2015 kom Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider.
Den vant seks priser inkludert Bjørnsonprisen og Brageprisen og er oversatt til 27 språk! Riksteateret satte også opp Havboka på scenen.
Det ble syv års ventetid på ny bok fra Strøksnes før han i fjor kom med Lumholz’ gjenferd, om eventyreren Carl Lumholz fra Lillehammer som reiste på oppdagelsesferd og besøkte kannibaler i Australia, hodejegere i Borneo og ville apasjer i Sierra Madrefjellene i Mexico.
Strøksnes pløyde Lumholz’ dagbøker, notater og loggbøker og foretok samme reise som Lumholz.

 

Håkan Nesser (Sverige), Zahid Ali, Trude Drevland, Tonny Gulløv (Danmark) og Kjersti Strømmen er og nye på SILK.

Hakan Nesser er en av Skandinavias ledende krimforfattere og er oversatt til 20 språk. Han har hatt stor suksess med bøkene om førstebetjent Van Veeteren og bøkene om Gunnar Brabarotti. Van Veeterenboka Carambole ble kåret til den beste skandinaviske kriminalroman i 2020 mens Dagbladet kåret En fremmed banker på din dør til årets beste påskekrim.
Nesser har også skrevet en rekke romaner og noveller med andre temaer enn krim med artige titler dom Kim Novak badet aldri i Genesarets sjø og Og Piccadilly Circus ligger ikke i Kumla.                                    

Tonny Gulløv er dansk, jobber om purser i SAS og har alltid vært interessert i historiske romaner, spesielt fra vikingtiden og middelalderen. Han er kjent for Tusenårsriket-serien med bøkene Ravnehugg, Jernbyrd og Bastarden om de tre legendariske kongene Gorm den Gamle, Knud Dana-Ast og Harald Blåtann.

Zahid Ali debuterer i år som forfatter med Svaber – en vaskeekte detektiv. Det er en annerledes krim bok – en komi-krim. Hovedpersonen Wassim (Svaber) har vaskejobb i et næringsbygg i Oslo.
En dag blir han ved feil tatt for privatetterforsker Kolbeinstveit, en anonym detektiv med kontor i bygget. Hans store nettverk av drosjesjåfører, skreddere og frisører gjør ham til den perfekte detektiv. Ali, som var en av Norges aller første ikke-vestlige komikere (kjent fra bl.a Rikets røst og Helljord på TV, filmene Børning og Swingers) og musikalen West Side Story).

Trude Drevland, fargerik nordlending fra Bergen, er aktuell med Trudes tradisjonsmat – fra barndommens smaker i Melbu til festmåltider i Bergen.
Her deler hun matoppskrifter hun arvet fra sin mor, farmor og venner i Melbu.
Boka fokuserer mye på tradisjonsmat som det tar tid å lage. Selv sier hun: Jeg føler sterkt på at samfunnet har vokst i en retning der ting haster mer og mer og at vi ikke lenger er like opptatt til å samles rundt et godt måltid og bare snakke. Med sin kjappe replikk, smittende humør og ekte Branntilhenger dukker hun nok opp på flere arrangementer

Kjersti Strømmen fra Karmøy vill være kjent som NRKs Asia-korrespondent i to perioder og sankker japansk, kinesisk og flere europeiske språk. Hun har studert soialantropologi, sammenliknende politikk og tok Master i Canada. Hun har oppholdt seg lengst i Asia, men har og hatt journalistiske oppdrag i Latin-Amerika, Australia, Afrika og Midt-Østen. På SILK kommer hun med foredraget Mitt Kina og blir muligens med på nok et arrangement.

 

Tore Renberg, Kim Leine (Danmark), Asle Toje, Simon Stranger og Odd Karsten Tveit har vært på SILK tidligere.

Tore Renberg blir med på to arrangementer, et eget bokbad og å på avslutningen. Renberg kommer med ny bok i august, Lungeflyteprøven.
I 1681 ble femten år gamle Anna Voigt tiltalt for å ha drept sitt nyfødte barn. Hadde hun gjort det? Eller var barnet dødfødt?
Den unge kvinnen fra Sachsen hevdet sin uskyld og hadde dermed tortur og en eventuell dødsstraff i vente. Så dukket det opp en modig lege med en eksperimentell medisinsk prøve.
En uredd og temperamentsfull advokat ved navn Christian Thomasius viste seg også i terrenget.
Nå fantes det folk som var innstilt på å kjempe for Anna Voigt, og dermed var det klart for en oppskakende kamp mellom ortodokse og fornuftsdrømmende krefter. Lungeflyteprøven er Renbergs første historiske roman, en roman han har arbeidet med i over fem år.
Et makeløst materiale fra en sjelden forfatter. Velkommen til fortiden; kanskje ligner den også på vår egen tid?

Kim Leine besøkte SILK i fjor med Grønlandstrilogien som han vant Nordisk Råds litteraturpris for.
Nå er han i gang med en ny trilogi, men nå fra vår egen tid.
Den første boken Karolines kjærlighet er en intens og spennende roman om maktspill og begjær, destruktive sannheter og forførende løgner – og faren med forbindelser til Russland i et Europa på randen av krig.
Både høyrepopulisme, Putin, Ukraina og gassledninger står sentralt i handlingen.

Asle Toje, nestleder i Nobelkomiteen og mye slekt i Skudeneshavn kommer denne gang med foredraget Stormaktene og verden i tillegg til at han blir med som debattleder om et aktuelt politisk og samfunnsmessig tema.

Simon Stranger har skrevet romaner for voksne og ungdom og en rekke barnebøker.
For gjennombruddsromanen Leksikon om lys og mørke ble Stranger tildelt Bokhandlerprisen i 2018. I 2021 ga han ut romanen 304 dager, som han ble nominert til Bokhandlerprisen.
Boken tematiserer krigstraumene som plager den norske Afghanistan-veteranen Nicholas. Vi møter også den afghanske taliban-krigeren Armand.
Stranger deler fortellingen inn i 304 fragmenter som presenteres i en ikke-kronologisk rekkefølge.

Odd Karsten Tveit nye bok PALESTINA, Israels ran, vårt svik, er annerledes enn hans tidligere bøker fordi han er mer personlig enn han har vært før.
Mange avsløringer er kommet for dagen takket være forskere og journalister som Tveit har intervjuet – en rekke av dem israelere.
Han har intervjuet israelske offiserer, diplomater, politikere og menneskerettighetsaktivister. Dagbøker samt private og avgraderte offentlige dokumentsamlinger har også gitt Tveit ny innsikt

 

 



Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...