Mange store navn klare for årets SILK-festival

Fredag morgen ble de første navnene til årets SILK-festival presentert.

JØRN LIER HORST – THOMAS ENGER – UNNI LINDELL – ANNA B. RAGDE – HENRIK B. LANGELAND – VIGDIS HIORTH – GUNNAR STAALESEN – ARE KALVØ – FRODE ALNÆS – AYESHA WOLESMAL – STEFAN AHNHEM.

«De første navnene er klare til årets jubileumsfestival, den femtende i rekken av SILK», forteller styreleder Andreas Kallestein, og fortsetter «vi syns alltid det er spennende å ønske nye personer velkommen til Skudeneshavn, Det skjer også i år. Anna B. Ragde, Henrik H. Langeland og Are Kalvø er nye navn i SILK-sammen-heng.

Anna B. Ragde blir med på åpningen der hun og venninnen Unni Lindell sammen har et eget opplegg, nærmest et litterært bokshow.

Det blir en solid kvartett med forfattere på åpningen for i tillegg blir Jørn Lier Horst og Thomas Enger med. Sammen har de skrevet fem bøker om Alexander Blix og Emma Ramm der Offer er den ferskeste. Den nordiske krimsjangeren er det en lang tradisjon for at to forfattere skriver sammen, men å være to om å skrive en bok betyr ikke at det er halvparten så mye jobb – det er heller motsatt. Hvordan de jobber sammen får du høre under SILK.

Og ikke nok med det, åpningskvelden avsluttes med konsert med Frode Alnæs. Han er kjent som gitarvirtuosen, «sjefen» og opphavsmannen til samtlige av låtene til «Dance with a stranger», som ble en av norsk pophistories store suksesser. Han har gitt ut seks soloplater i eget navn, den siste «Mine venner i nøden» kom i 2023.

Henrik H.Langeland har fått meget god omtale for sin ferske roman Makten og æren, som handler om et rederi i et borgerskapsmiljø i Tønsberg tidlig på 1900-tallet, inspirert av rederfamilien Wilhelmsen. Langeland har uttalt at han er i gang med bind nummer to i serien. Langeland fikk sitt gjennombrudd i 2003 med konsernmiljøromanen Wonderboy som solgte over 100 000 eksemplarer. Verdensmestrene var første bind i en romanserie om fire Oslo-familier på 1980- og 1990-tallet. Hauk og due fra 2012 var andre bind og i 2021 kom tredje bind i serien, Paradis.


Kalvø
kommer med forestillingen Berre bønder lengtar heim. Are Kalvø har vært komiker i ganske mange år. I alle disse årene er det en konflikt som alltid vender tilbake: By mot land. Slike konflikter har skapt dårlig stemning så lenge Kalvø har levd, på ulike måter: Sentrum mot utkant. Elite mot folk. Tiden er inne for å legge disse konfliktene bak oss og heller bruke tiden vår på å løse de store problemene i verden. Tiden er inne for å bygge bru mellom by og land. Og bli ferdig med dette, en gang for alle. Og hvem er vel en mer naturlig brubygger enn nettopp Are Kalvø? Han har ett bein i hver leir. Han vokste opp på bygda, han bor i by. Han er en storbyelsker som skriver nynorsk og snakker dialekt.
Får du ikke med deg presentasjonen av boka av Kalvø, kan du sikre deg billett på SILK a la carte på torsdagen der Kalvø skal være konferansier.


Vigdis Hiorth
og Gunnar Staalesen var med på SILk allerede de første årene og i et jubileumsår passer det godt å ha dem med i SILK.


Gunnar Staalesen
kom i fjor med sin Varg Veumbok nr. 20 Den åpner med at Veum får førerkortet sitt beslaglagt av politiet i Sogn og Fjordane. Fra bussvinduet på vei hjem til Bergen legger han merke til tre personer i et veikryss. Noen dager senere gjenkjenner han en av disse under avisoverskriften UNG MANN SAVNET. Bøker utgitt i 23 land samt tegneserier, skuespill og musikaler er blant mye den munnrappe bergenseren har stått bak å det mangler ikke på temaer når man snakker med Staalesen.

 

Ny på SILK Ayesha Wolesmal – FOTO: Sturlason

Ayesha Wolesmal har siden 2019 jobbet med kvinne- og barnehelse i Afghanistan. Da Taliban erobret Kabul i 2021, forlot verden Afghanistan. Hun er i disse dager  aktuell med boka Tusen dager med Taliban. En innsideberetning om tusen dramatiske dager i Afghanistans historie, tjue år med naive forsøk på å skape fred og utvikling utenfra og et helt liv med føtter og hjerte i to land.

Hun har en mastergrad i terrorisme og radikalisering. I 2021 ble Ayesha tildelt Ingrid Aunes minnepris for sin ekstraordinære innsats som hjelpearbeider i Afghanistan og konfliktområder. Hun har og jobbet som journalist, diplomat og skuespiller der hun for noen år siden var med i TV-serien «Nobel».


Svenske Stefan Ahnem
har vært manusforfatter innen film og TV i mer enn 20 år. Han har blant annet skrevet manus til noen av Sveriges mest populære krimserier, som Wallander og Irene Huss. Hans bøker om Fabian Risk har gjort ham til en av Nordens største krimforfattere, serien har solgt over 2 millioner bøker og utgis i 25 land. Han har skrevet seks bøker i serien; Offer uten ansiktDen niende gravenAtten grader minusMotiv XX måter å dø på og Siste spiker.

«I løpet av snaue to uker vil vi ha ytterligere 10-15 navn klare og satser på at vi har totalt 40 klare i løpet av juni,» sier festivalleder Kallestein. «De siste 20 navnene venter vi med til august/septmber. Erfaringene våre er at det alltid dukker opp mye interessant i løpet av høstmånedene. Totalt ender vi nok med rundt 60 forfattere og artister».

Årets festivalåpner er Asbjørn Slettemark, fast intervjuer/bokbader på SILK i mange år. Bakgrunn som musikk/kulturjournalist/bokbader/programleder

 

Dette skriver John Rullestad og Andreas Kallestein i SILK-festivalen i en pressemelding.

 

 



Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...