Salem er historie og Lokalkirken er fremtiden

I 43 år har skiltet med SALEM vært godt synlig for alle som har ferdes inn og ut av Skudeneshavn.
For et par uker siden ble Salem-skiltet tatt ned, og erstattet med et nytt skilt som forteller at nå holder Lokalkirken til i bygget.

Pinsemenigheten Salem tok i bruk det nye bygget på Postvegen  i 1979. Selv om Salem skiltet nå er tatt ned, vil nesten 88 år med Salem historie tas godt vare på.
Lokalavisen har vært på visitt i Lokalkirken. Der hadde vi en god prat med Aleksander Hoås Brobak.
Han er opprinnelig fra Stjørdal i Trøndelag, og  har bodd og jobbet i byen vår siden 2016. Fram til 2022 jobbet han som ungdomsleder på Salem.
Nå er han ungdomspastor i den nye Lokalkirken.
At vi blir tatt imot av ungdomspastoren forteller i klart språk at det går mot nye tider for den tradisjonsrike menigheten.

“Bedre sammen”
– Nå har dere vært Lokalkirken  i 1 måned. Hvilke reaksjoner får dere og hvordan er stemningen?
Stemningen er veldig god! Det er absolutt forfriskende å få stå i en nysatsing som vi har både tro og forventning til.
Reaksjonene jeg personlig har fått ifra folk har vært positive.
De gleder seg over at det skjer noe nytt, og at vi nå er en del av et større fellesskap.

– Dette var kanskje et være eller ikke være for menigheten og for “gamle” Salem. Noe måtte skje?
Salem har alltid hatt et ønske om å være en plass hvor mange mennesker kan føle seg hjemme. De siste årene har man ikke sett så mange besøkende som man ønsket. Derfor ble det etterhvert klart at for å få til noe nytt så måtte man tenke nytt.
Som en av mange menigheter på sør Karmøy, tenkte også vi, at det  måtte være bedre å være sammen med andre. Derfor ble slagordet “bedre sammen ” valgt i prosessen vi har hatt de siste årene.
En god prosess som nå har resultert i at Pinsen på Åkra, Familiekirken Saron, Åkra og Salem i Skudeneshavn har gått sammen, og samarbeider under det nye navnet Lokalkirken.

-Har det vært utfordrende å få de trofaste, og eldste, i menigheten med inn i den nye tiden?
Det skulle man kanskje tro, men jeg må si jeg er stolt over hvor fremoverlent de eldste i menigheten var og fortsatt er. Til tross for at man kanskje kjente på en forståelig skepsis i begynnelsen, så har de backet opp og støttet arbeidet.
De har vist et ønske for at yngre mennesker skal få slippe til,og bære videre det som en gang ble plantet på Salem. På alle avstemningene har vi hatt over 90% ja-stemmer.
Så det er jo gledelig,og det  forteller jo om forventninger og iver etter å komme videre, sier ungdomspastoren.
– Nå går du fra å være ungdomsleder i en liten menighet til å være ungdomspastor i en stor lokalkirke med over 500 medlemmer. Opptur?
Veldig stor opptur! Det er jo veldig kult å få presentere noe som er nytt, moderne og stilig for ungdommene,og de unge voksne, som er innom oss.
Ungdommen selv virker begeistret, og har også deltatt på dugnaden, så jeg håper og tror at de føler at bygget nå er litt mer “deres”.

 

– Velkommen til møte her på søndag, sier ungdomspastor Aleksander Hoås Brobak.

 

– Hva er de største endringene på Salem og Lokalkirken anno 2023?
Endringene er store, men har skjedd gradvis. I siste halvdel av 2022 hadde vi gudstjenester, og fellesskap, i samarbeid med de andre to menighetene vi slo oss sammen med.
Kall det gjerne en forlovelse før ekteskapet. Dette gav oss en mykere overgang til 2023.
For å nevne et par ting som er nytt, så ser jo lokalet  fresh og annerledes ut.
Møtestilen er modernisert med fokus på å gjøre det relaterbart for barnefamilier og unge voksne, og møtetiden vår er nå kl. 12.00.
Vi er også kjempeglad for å se mange nye fjes som nå går hos oss ukentlig.
Det å få bli kjent med nye mennesker må vel være noe av det kjekkeste i denne prosessen, sier Aleksander til oss

 

– Navnet “Lokalkirken “. Et vanskelig valg?
Vi følte at et navneskifte var nødvendig for å markere at det faktisk er noe helt nytt vi er på vei inn i.
Vi endte opp med navnet Lokalkirken, som var et unikt navn vi følte var beskrivende for vår identitet.
Nemlig at vi ønsker å være en kirke med stort hjerte for lokalsamfunnet, som kan bidra og gi noe til mennesker i de lokale miljøene både her hvor vi bor, men også globalt via misjon.

 

-Mye nytt på en gang. Er det krevende?
Forandring er vel alltid litt krevende tror jeg, det merker jeg i mitt eget liv også til tider.
Men vi føler vi har valgt å gå rett vei. I prosessen med å bli en ny menighet, hadde vi fokus på det vi kalte nøkkel generasjonen, som er aldersgruppen 20-35.
I denne aldersgruppen finnes det både single mennesker, og mennesker som begynner å etablere seg, og kanskje bygger familie. Ved å fokusere på disse håper vi å “treffe alle”.

Altså at man i tillegg også omfavner barna til den generasjonen, samtidig som det er en kobling opp til besteforeldre – så det blir relevant for generasjonene over og under også.
På samme tid er det viktig at vi kan være en menighet som er gjenkjennelig for unge voksne som kanskje har studert i en storby, og gått i menighet der, og returnerer til Karmøy.
Barnevennlig…

Det var også viktig med en møtetid som ikke kræsjer med leggetid for de med små barn, så vi tror det er klokt å ha møtene kl. 12.
Lovsang med det samme, gode budskapet
Lovsangen blir det mer av fordi vi ønsker å vise at det fortsatt er veldig relevant i vår tid med denne formen for tilbedelse.
Samtidig merker vi jo, og får kommentarer på, at tekstene på de “nye” lovsangene bærer på det samme gode budskapet man ønsker og forventer i en menighet, nå i en ny stil.
Nok en gang må jeg gi ære til de godt voksne og eldre i menigheten, som til tross for mye forandring i stil og uttrykk, fortsatt møter opp og heier frem de yngre generasjonene, sier en ivrig ungdomspastor til oss helt til slutt.

SYRE AUGUST 1935…
Pinsemenigheten Salem ble stiftet i august 1935. Det skjedde i et husmøte hos Johannes Eriksen på Syre.
Det var rundt 35 pinsevenner med i den nye menigheten,og Håkon Hansen ble valgt som første forstander.
Jakob Thomassen og Konrad Jakobsen var de første eldstebrødrene.
Mange av vennene var hjemvendte norsk-amerikanere som hadde opplevd pinsevekkelsen i Amerika, og som ville ha en pinsemenighet på sitt hjemsted.
Jakob Thomassen hadde sammen med blant andre Arne Dahl vært med å stifte den norskspråklige pinsemenigheten “Salem ” i Brooklyn.
Han satte dermed det samme navnet på den nye pinsemenigheten i Skudeneshavn.

 



Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...