En sommer er (ikke) over

Det er september-sommer  i sommerbyen. Mye folk som er ute og nyter sol,21 grader og vindstille. Selv om sommeren ikke er helt over passer det godt å prate med reiselivsrådgiver Camilla Vandvik, og  her oppsummere hun  besøk- og turistsommeren 2022 så langt…


– Hvordan er dere fornøyd med besøket på Karmøy sine attraksjoner som Avaldsnes og Skudeneshavn?

Vi hadde rekordmange norske gjester spesielt i Skudeneshavn under pandemien, mens dette året er cruisegjestene tilbake, og over 400 000 besøkende anløper Haugesund. Skudeneshavn og Avaldsnes er populære utflukter, og får veldig gode skussmål.
Så reiselivsaktørene på Karmøy er jevnt over veldig fornøyde, mange opplever fin økning i besøkende og i salg av billetter, suvenirer og andre varer.

– Har dere noen tall e.l. som forteller om besøkende i år i forhold til tidligere?  
– Ettersom sommersesongen akkurat er avsluttet er ikke alle besøkstall innrapportert, men campinggjestene øker fremdeles og overnattingssteder har hatt godt belegg.
Dette året har vært fantastisk med alle festivaler tilbake, og et enormt driv både fra private og frivillige om ny aktivitet!
Besøkstall for første år med teller ute i gamle Skudeneshavn viser en økning på 20 000 fra 2017 til 2019. Det kommer klart frem av telleren hvor mye folk festivalene og arrangement som TallShip Race trekker.
Men selv uten festivaler i 2020/21 var det mange besøkende på Karmøy, og spesielt i Skudeneshavn. Rekordtall for både camping og båtgjester.

Byvandring med teatervri. FOTO: Camilla Vandvik

 

Hva spør turistene om. Hva vil de se, og hvilke aktiviteter er mest etterspurte?
– Ser av gjesteundersøkelsene at strendene, Avaldsnes og Skudeneshavn er mest ettertraktet, Opplevelsene vi tilbyr med teatral vandring, museumsbesøk, aktiviteter som SUP, fiske, surf ol. verdsettes.
De utenlandske turistene kommer jo ikke her pga. sommerværet men er fascinert over bølger, og hvor grønt og frodig det er, så naturopplevelsen er minneverdig selv med en juli som vi har hatt.
Besøkende på turistkontorene våre etterspør Karmøybrosjyre og kart og får svar på praktiske spørsmål om åpningstider og buss.
Via Opplev Karmøy på Facebook får jeg henvendelser på overnatting og utleie av utstyr, turområder og teltreglement.
Dette året har vi virkelig hatt mye å by på i Karmøy og vi har mange flotte lokale ambassadører og vertskap.
Med et så variert og godt program som vi har hatt i sommer er det lett å gi turistene noe for enhver smak!

 

– Hvem er det som besøker Karmøy og Skudeneshavn. Norske vs utenlandske besøkende?
-Av individuelle tilreisende er Tyskland fortsatt det viktigste utenlandsmarkedet i Karmøy. Nordmenn på reise er den største turistgruppen.
Det merket aktørene godt somrene 2020/21 med enda større tilstrømming enn normalt, på tross av at festivaler og arrangement måtte kanselleres.
Med cruisesegmentet får vi gjester fra hele verden. Hele året. Fremkommelighet med fly har stor effekt på reiselivsnæringen. Flesland og Sola er viktige innfallsporter for vår region.
Det å ha en lokal flyplass i Haugesund lufthavn Karmøy er gull verdt. For å lykkes i det internasjonale markedet er ruteutvikling essensielt.

 

Ankommer gamlebyen i stil…   FOTO: Camilla Vandvik

 

– Hva gjør dere for å strekke sommeren. For å få flere besøk både vår og høst?
-Det er helt klart sommer som er hovedsesong, her på Karmøy som i resten av Norge.
Men samtidig holder flere av våre aktører åpent deler av høst/vinter/vår – og all aktivitet markedsføres.
Vi har spennende tilbud for barnefamilier med dyrepark, minigolf, åpen gård ol.
Cruisegjestene som kommer utover sommeren har også godt tilbud å benytte seg av.
Mange kulturturister velger Karmøy med vår rike kulturarv som fortrinn og derfor har Karmøy kommune utviklet formidlingsprodukt som er tilgjengelig uavhengig av personell og åpningstider; uansett når og hvem våre gjester er så kan de få spennende opplevelser av Karmøyhistorie med appen Tilbakeblikk og rebusen Eventyrjakten.
BadeOlena med saunaen er et godt og helårig tilskudd i Skudeneshavn, – det er gøy å se folk vandre over Torget med håndkle over skulderen en vinterdag!
Storhavet er et flott skue, uansett vær. Karmøystrendene er et yndet tursted hele året, både for lokalbefolkning, regionen og tilreisende.
Teller ved kultur- og naturstien langs Åkrasanden viser en jevn stigning av turgåere, med mye besøk gjennom året og spesielt om våren.
Arbeidet med miljøsertifisering Blått Flagg er et viktig redskap for bærekraftig forvaltning og også viktig for å sette Karmøystrendene på kartet.

SkudenesNytt takker reiselivsrådgiveren for reiselivs-rapporten, og nå går turen ut i gamlebyen for å treffe nye besøkende og nyte september sommeren.

Skudeneshavn Museum og konservator Ørjan B. Iversen har hatt og har fortsatt mange gjester fra inn og utland.

 

 Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...