En strålende helg på Geitungen

Magisk fullmåne, sol og 21 grader, bading, fisking, grilling, gode venner i godt lag. Syden? Nei, Geitungen Fyr selvfølgelig. Når været klaffer har Geitungen alt.

Lederen i Kvinnegruppa Ottar Rogaland, Sara Mauland, er raus med superlativene når hun forteller om seminar-helgen de nettopp har hatt på Geitungen.
– Vi er strålende fornøyde med helgen, både med været, seminaret og med den fantastiske plassen vi var på!
Egentlig hadde vi tenkt å ha seminaret på Obrestad Fyr på Jæren, men det passet ikke. I jakten på alternativer googlet vi, og fant Geitungen Fyr.
Vi kontaktet Haugesund Turistforening og fikk hyggelig bekreftelse på at vi kunne leie hele huset, og da var det ingen tvil om at det var dit vi skulle.

De siste årene har vi, som mange andre organisasjoner, vært nødt til å utsette eller avlyse aktiviteter og seminarer.
Derfor var det viktig for oss å ha en helg med både faglig påfyll og muligheter for å være sosiale, og rett og slett slappe av sammen med gode venner.
Da passet det godt å være helt for seg selv ute på et fyr.

Om kvinnegruppa Ottar
Sara forteller at Kvinnegruppa Ottar er en landsdekkende partipolitisk  og uavhengig kvinneorganisasjon. Gruppa har navnet sitt fra kvinnesakspioneren Elise Ottesen Jensen som jobbet med seksualopplysning og prevensjonsveiledning.
De jobber for full kvinnefrigjøring, og blant deres viktigste saker er kampen mot porno og prostitusjon. Kvinnegruppa Ottar har noen hundre medlemmer i Rogaland.
De  har noen medlemmer i nordfylket også…
– Men vi vil gjerne ha flere, sier Sara.

Elise Ottesen Jensen (som Ottar er oppkalt etter) er selvfølgelig med oss på Geitungen.   FOTO: Kvinnegruppa Ottar Rogaland


Magisk fullmåne

Hun oppsummere helgen på denne måten:
– Fullmånen lørdag i kombinasjon med god temperatur bidro til at vi satt ute til langt på natt, og fyret viste seg nok fra sin aller beste side.
Helgen gikk fint, vi fikk arrangert seminaret slik vi hadde planlagt, med både foredrag, gruppearbeid og presentasjoner.
Service og informasjon fra skipper og turistforeningen i forkant var upåklagelig.
Vi syns fyrmesterboligen hadde god standard til å være turistforeningshytte, innlagt strøm er jo luksus, og  vi syns den var fint møblert med gode rom og koselig stemning inne.
Så vi kommer gjerne igjen, avslutter hun.

 

Fullmåne over Geitungen.   FOTO:  Kvinnegruppa Ottar Rogaland


I gode venners lag.  FOTO:  Kvinnegruppa Ottar Rogaland


Hvordan komme seg ut til Geitungen?

Vi var med skipper Gunnar Eilertsen ut til Geitungen med kvinnegruppa fredag ettermiddag. Det er han som trygt frakter besøkende til og fra Geitungen på vegne av utleier Haugesund Turistforening.
Gunnar forteller at besøket har vært ” så som så”, og at han gjerne tar turen litt oftere enn han har gjort denne sommeren.
Han har ikke tall på antall turer, men han har satt i land en del familier både fra inn og utland, jenter fra Frankrike og par fra Nederland.
Når du overnatter på Geitungen bor du i fyrvokterhuset – som har 8 soverom med i alt 24 sengeplasser.
Sesongen 2022 er på hell, og søndag 2 oktober er det slutt. De som vil ha seg en helg på den magiske fyrøya rett utenfor Skudeneshavn må raska på…

 

På veg ut til Geitungen.  FOTO:  Atle Sommerfeldt

 

Om Geitungen Fyr
Vi har vært innom Store norske leksikon for å få vite mer om fyret:
– Geitungen Fyr ble opprettet som kystfyr i 1924, automatisert i 1987 og avbemannet i 1994. Fyrstasjonen har navn etter øya den ligger på.
Navnet geit viser ofte til høye terrengformasjoner, og det har øya. Som det første fyret på norskekysten fikk det et stilfullt lyktehus med to mektige sidebygninger med avrundede tak.
I tårnet ble det plassert et andre ordens linseapparat og diafon tåkesignal.
Tåkesignalet var luftdrevet og var datidens sterkeste.

Det hevdes at ingeniør Jørgen M. Meinich i Fyrvesenet var inspirert av Stortingsbygningen da han tegnet fyrstasjonen.
Det er for øvrig bare Makkaur fyr i Troms og Finnmark fylke som har tilsvarende fasong på fyrbygningen som Geitungen.
Fyrmesteren og hans familie fikk eget hus. Det var for øvrig ikke helt nytt.
Fyrmesterboligen hadde tidligere stått på Ryvingen fyr utenfor Mandal, men var blitt overflødig og ble flyttet til Geitungen.
Tåkesignalet ble fjernet fra fyret i 1994.
Bortsett fra disse forandringene fremstår Geitungen i dag stort sett som i 1924, og ble derfor fredet i 1998.
Etter at fyret ble avbemannet har Haugesund Turistforening overtatt deler av anlegget og drevet det som ubetjent turisthytte.

 

 



Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...