Krigsseilermonumentet Baugen blir en ny attraksjon i Skudeneshavn

Byen vår har fortsatt  vind i seilene, og kun få dager inn i det nye året kommer den positive nyheten om at monumentet Baugen skal “legge til kai ” i Vigane på Lahammar.
Stiftelsen krigsseilermonumentet på Haugaland har jobbet aktivt i over 10 år for å få realisert monumentet. Diverse lokasjoner på Haugalandet har vært aktuelle.
Til slutt falt valget på Lahammar, og dermed får Skudeneshavn en ny attraksjon, og et flott monument som skal hedre krigsseilerne og deres minne.
Baugen vil få en åpen plassering ut mot havet – rett vest for klubbhuset til Vigane båtforening på Lahammar. (se bildet)

 

Baugen ut mot havet – skisse fra Stiftelsen krigsseilermonumentet på Haugaland

 

Håper på åpning i sommer
Asbjørn Eik-Nes i Stiftelsen krigsseilermonumentet på Haugaland forteller at de fikk en skikkelig opptur etter at fylkesvaraordføreren ringte og meddelte at stiftelsen skal få tildelt kroner 500.000 på inneværende års budsjett.
– Med denne gode nyheten, og nye kontakter med produsenter ser det ut for at vi kan realisere monumentet i løpet av 2023, og helst før sommeren.
Kommunen har allerede godkjent, og regulert området rett vest for klubbhuset til Vigane båtforening på Lahammar.
Vi har fått tillatelse fra designer Alexander Lervik  å realisere monumentet i aluminium (opprinnelig rustfritt stål), og lokale leverandører er kontaktet for prisoverslag.
– Nå har vi fått mer guts til å drive videre. Vi i styret er optimister og håper vi at vi klarer å få det til i løpet våren/sommeren
Vi er ikke helt i mål med finansieringen av monumentet, og vi trenger flere donasjoner for å få monumentet  reist.
Håper på positive signaler fra  bedrifter,industrier og mennesker i Skudenes nå i sluttfasen
Alle bidrag er kjærkomne, og minner om at alt arbeidet i styret er frivillig arbeid, skriver Asbjørn Eik-Nes i en epost til SkudenesNytt.


Om stiftelsen Krigseilermonumentet på Haugalandet

Vårt perspektiv er å synliggjøre for dagens og kommende generasjoner nordmenn  den store betydning den norske handelsflåtens skip og nær 40 000 krigsseileres transatlantiske fraktinnsats hadde – først at den engelske krigsstyrken kunne redde England i 1940 – og gjennom 1941 – 1942 – 1943 – 1944 – 1945 da de alliertes  samlende krigsstyrker beviste  evnen til å stå imot og senere vinne over Hitlers grufullt sterke armeer og krigsflåte.
Vi vil også synliggjøre og forankre forståelsen blant dagens og morgendagens nordmenn for at den norske handelsflåten og krigsseilerne  deltok aktivt i å gjenskape et fritt og demokratisk styrt Europa.


Stiftelsens formål

Stiftelsens mål er å engasjere etterkommere til krigsseilere og andre støttepersoner, skaffe kapital og oppføre monumentet som fokuserer på den norske handelsflåten og krigsseilernes innsats under 1. og 2. Verdenskrig.
Monumentet skal, utover å formidle kunnskap om handelsflåtens og krigsseilernes innsats i tjenesten for de allierte under de 6 årene krigen varte, også frembringe stolthet, respekt og takknemlighet over krigsseilernes innsats blant nåværende og kommende generasjoner av besøkere.


Mer info:

Facebook:
https://www.facebook.com/groups/450659947040879

Hjemmeside:
https://www.krigsseileren.com/stiftelsen/

Her er en animasjon med monumentet plassert i Vigane, Lahammar, Skudeneshavn
https://www.facebook.com/1366872256/videos/794754678427166/

Designer Alexander Lervik
Monumentet “Baugen” er designet etter modellen designerAlexander Lervik har tegnet.

 

 Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...