Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir utrykk for skribentens meninger og holdninger.
Du kan selv sende inn leserinnlegg til SkudenesNytt på epost her eller til inboksen på Facebooksiden.
Torsdag forrige uke publiserte SkudenesNytt’s skribent Atle Sommerfelt et innlegg om den nye avfallsløsningen for gamle Skudeneshavn.
Han beskriver kommunen som røvere, rever, smålige og lurendreiere som plager beboerne, mobber, “ikke tar forskriftene i kulturmiljøfredning på alvor” og forskjellsbehandler beboerne i gamle Skudeneshavn negativt.
Innlegget har så grove påstander og usannheter at den ikke kan bli stående uten kommentar fra oss som jobber med ordningen.
Sommerfelt mener saken bærer preg av at kommunen ikke vil høre på innbyggerne, og at politikerne er ført bak lyset.
I Avfallsstrategien for 2019-2025 som ble politisk vedtatt i 2019, ble det vedtatt at man skal gå for samleplasser i Gamle Skudeneshavn.
Senere er også ny renovasjonsforskrift vedtatt politisk etter å ha vært på høring.
Bakgrunnen for dagens endringer er en kombinasjon av nye nasjonale lovkrav til utsortering og et krav i brannsikringsarbeidet for vernesonen at dunkene må ut av vernesonen.
Det er for trangt for dagens beholdere, og det vil ikke bli plass til at hver bolig skal ha fire hver.
Arbeidet med ny løsning har blitt gjort i et samarbeid mellom renovasjonen, kommuneantikvaren, brannsikringsgruppa, Foreningen Gamle Skudeneshavn, og Skudenes Historielag.
Naboer til lokasjonen har fått nabovarsel og deres kommentarer vedlegges søknad til byggesaksavdelingen og Fylkeskommunen.
Planene ble orientert om på årsmøtet til Foreningen Gamle Skudeneshavn i år, og beboerforeningen har gitt sin positive tilslutning.
Innbyggerne i gamle Skudeneshavn er positivt forskjellsbehandlet i dagen ny renovasjonsordning. Brannsikring er ikke en oppgave for renovasjonen.
For å imøtekomme dette behovet er det likevel bekostet brannsikre stålskap til over 700.000, betalt av alle abonnentene i kommunen.
Som en pilot skal vi sågar frakte dunker med avfall fra en lokasjon på Tåkelurkaien med elektrisk jekketralle, slik at helårsabonnenter innerst i Søragadå skal få kortest mulig gangavstand.
Oss bekjent, er det ingen andre kommuner i landet som gjør det. For å halvere arealbruken, legger vi opp til å tømme beholderne dobbelt så ofte som i resten av kommunen.
I kombinasjon med dunker i tette stålskap, får dermed beboerne den mest brannsikre og luktfrie løsningen som er å oppdrive – uten ekstra kostnad.
Sommerfelt gjør et poeng av at innbyggerne selv må bære posene til samleplassene. Til det kan vi opplyse om at det gjelder svært mange andre i norske byer og i Karmøy kommune.
Faktisk gjelder det ca 3000 av våre 19000 abonnenter, eller ca 16 % av innbyggerne. Nye boligfelt legges gjerne opp slik, og flere abonnenter har etterlyst fellesplasser når de skal over til ny ordning.
Sommerfelt mener renovasjonen ikke vil høre på innspill. Tro meg, vi har hørt på alle innspill og vurdert ulike muligheter.
Det er et nasjonalt lovkrav om mer utsortering, det er ikke plass til flere dunker, fremkommeligheten for renovasjonsbilene er dårlig, og dunkene må uansett ut av vernesonen av hensyn til brannsikkerhet.
Vi har gjort endringer basert på flere innspill fra beboerne. Opprinnelig planla vi flere, mindre lokasjoner inne i vernesonen for å få minst mulig gangavstand.
Når det ikke var ønskelig, plasserte vi flere skap på Andersenbrygga, rett før man kommer til Bade-Olena.
Vi har videre droppet lokasjonen på den kommunale parkeringsplassen ved inngangen til Søragadå og flyttet den til andre siden av gata. Vi har også igjen redusert antall skap på Andersenbrygga.
Jeg har tro på den valgte løsningen og har tidligere sagt at det er opp til beboerne om den skal fungere godt eller ikke.
Hvis vi alle framsnakker den og tar vare på stasjonene, kommer de til å bli et positivt element – husk at avfall har vi uansett om man liker det eller ikke.
Sammen bidrar vi, og medborgere i vakre Skudeneshavn, til at vi god håndtering av husholdningsavfall og fine gater, redusert brannfare og at vi tar bedre vare på ressursene – slik resten av Karmøy kommune og Norge også skal.
Skrevet av Torbjørn Heggheim, virksomhetsleder renovasjon Karmøy Kommune.
Saken dette gjelder kan du lese her: