LESERINNLEGG: En opplevelse av de sjeldne

Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir utrykk for skribentens meninger og holdninger.
Du kan selv sende inn leserinnlegg til SkudenesNytt på epost her eller til inboksen på Facebooksiden.


«Damå i parken» er en opplevelse verdt i seg selv, men en enda større opplevelse er Ellen Solstads nye gjestgiveri «Gamlekaien» og dessuten nye Havn Hotell & Restaurant.

Hvor skal vi egentlig begynne når det gjelder Skudeneshavn? De fleste vil kanskje svare med ladestedsrettighetene i 1857, men i dag må svaret bli at vi begynner i 1770.
Ikke med Johann Friedrich Struensee som fra dette året ble Danmark-Norges egentlige makthaver.
Ikke med Bostonmassakren samme år da mye av grunnlaget ble lagt for den amerikanske uavhengighetserklæringen seks år senere. Nei, med Skudeneshavns eldste hus, «Gamlekaien», … fra 1770.

 

Gamlekaien i gamle Skudeneshavn – FOTO: Sverre Meling jr.

Her «bodde» skipper Worse i Lasse Kolstads skikkelse da den sagnomsuste filminnspillingen fant sted i 1968. Her har det vært gjestgiveri tidligere, men Ellen Solstad har renovert huset, fra kjeller til loft, med en sjelden sans for god design.
Kanskje kan det under arbeid og planlegging ha vært til inspirasjon at hennes mor vokste opp i huset, men ikke bare dette. Det handler nok like mye om kjærlighet overfor egen by.

 

Dobbelrom i “Gamlekaien”. Badekar t.v. inne på rommet – FOTO: Sverre Meling jr.

 

Eller det handler om «patriotisk kapitalisme». En måte å bruke penger på som ikke nødvendigvis gir stor avkastning, men som er til glede for lokalsamfunn og tilreisende. Og begge parter bør nå kjenne sin besøkelsestid.
Både «Gamlekaien» og «Havn Hotell og Restaurant» ble offisielt åpnet onsdag den 26. april, med seks rom førstnevnte sted og sju rom sistnevnte sted.
Til din og min sin avbenyttelse. I forretningsøyemed eller privat. Kortreist, men eksotisk.

«Damå i parken», i Dagmar Lundes skikkelse, fortalte historien om hvordan gallionsfiguren som pryder inngangen til Parken i Skudeneshavn, tidligere ble tildekket om vinteren for ikke å bli ødelagt av vær og vind.
Da hun på ny ble avdekket, var det et vårtegn som umiddelbart avstedkom ønske fra alle barn i byen om å få lov til å gå med «lave sko». Litt den samme følelsen får man i Skudeneshavn i disse dager. Det er noe som våkner til liv.

 

Oppholdsrom på “Gamlekaien”. Som en del av restaureringen, er den gamle veggen på ny kommet til heder og verdighet – FOTO: Sverre Meling jr.

 

«Patriotisk kapital» kalte Ellen Solstad det selv. Hun eier «Gamlekaien» på egen hånd. I «Havn Hotell & Restaurant» er hun styreleder.
Dette selskapet eier Solstad-familien sammen med Brødrene Olsen. Over tid har de sammen utviklet Steiningsholmen og annet. Nå er tiden der for hotell og bevertning.
Med Level Mathuset med på laget. Rune Vormestrand brukte begrepet «moderne mormor» om konseptet for «Havn Hotell & Restaurant». På samme tid tradisjonelt, raust og forankret, som nytt og fremtidsrettet.

Skudeneshavn i et nøtteskall.

Skudeneshavn – FOTO: Sverre Meling jr.

 

Tekst og foto v/ Sverre Meling jr – daglig leder i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.
Saken ble først omtalt i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.

 

 Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...