LESERINNLEGG: Forfatterbesøk av Sigbjørn Mostue

Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir utrykk for skribentens meninger og holdninger.
Du kan selv sende inn leserinnlegg til SkudenesNytt på epost her eller til inboksen på Facebooksiden.


LESERINNLEGG:
Fredag, 3. november fikk 10. trinn ved Skudenes Ungdomsskole besøk av forfatteren Sigbjørn Mostue på Gamla Verkstedet, i forbindelse med årets SILK-festival.
Det var veldig gøy å høre på Sigbjørn. Han forteller på en rolig og samtidig spennende måte.
I starten av foredraget fortalte Mostue at han trives som forfatter, og at han liker at han kan styre dagen litt selv. Samtidig er forfatteryrket litt ensom siden han ikke har kollegaer å snakke med.
En annen utfordring han trakk frem med det yrke, var at han aldri vet hvor mye han kommer til å tjene fordi det er avhengig av hvor mange bøker han selger. Han sier også at det å jobbe som forfatter er hardt arbeid og at man må stå på og jobbe når man vil få til noe, f.eks. det å skrive en bok.

Sigbjørn Mostue skriver bøker for både barn, ungdom og voksne. På Gamla Verkstedet snakket han om triologien I morgen er alt mørkt og boka Hex.
Boka I morgen er alt mørkt handler om en parasitt som smitter mennesker og gjør at de blir veldig voldelige. Parasitten sprer seg rundt i hele verden, og hovedpersonen i første boka, Brage, får livet sitt snudd opp ned.
Vi skal ikke røpe slutten på boka, men Sigbjørn fortalte under foredraget at budskapet i boka er at vi tar ting litt for gitt. Norge er et godt og trygt land å bo i, og vi glemmer litt hvordan livet er for mennesker som ikke har det trygt og godt.

Boka Hex handler om Diana som går på videregående skole. Hun er en oppegående jente, men som går mye alene. Frem til hun treffer Simon.
De går på fest sammen og Diana får noe i seg som hun ikke tåler. Etter det endrer livet seg totalt.
Når hun ser seg selv i speilet, ser hun en stygg og gammel dame, og hun hører stemmer i hodet.
Men ingen andre enn henne ser det. Hva har skjedd, og hva skal hun høre nå?
Heller ikke her skal vi røpe slutten, men vi kan røpe så mye som at Diana ble dopet ned på festen hun var på med Simon, og at hun deretter utsatt for et overgrep.

 

FOTO: Privat

Etter foredraget var vi så heldige og fikk lov til intervjue Sigbjørn Mostue.
Vi spurte han om hvorfor han ble forfatter hvorpå han sa at det å bli forfatter alltid har vært en drøm siden han var ung, men at han egentlig ikke trodde helt på at det skulle bli noe av den drømmen.
Frem til han skrev første boka si, Gravbøygen våkner var nok dette mest en drøm. Boka er samtidig den første boken i triologien Alvetegnet. Det er en fantasiserie, der vi finner skapninger som huldra, nøkken osv. Bokserien vant mange priser.
Etter det har Sigbjørn jobbet som forfatter på fulltid.

Hvilken av bøkene dine liker du best ?
Det syntes han var like vanskelig å svare på som spørsmålet om hvilket av barna hans er favorittbarnet.

Forfatteren gav oss også tips i forhold til det å skrive.
Han sier at det er veldig viktig å bare sette seg ned og skrive dersom man opplever skrivestopp, og forteller at han selv skriver alltid minst en side før han gir seg.
En annen ting som han trekker frem som er viktig når man vil skrive en god tekst, er at man jobber videre med teksten. Lese gjennom om og om igjen og prøve å se teksten fra leseren sitt perspektiv.
Inspirasjon og ideer til bøker får Mostue egne opplevelser, noe han har lest eller sett et sted.

I vårt siste spørsmål til forfatteren lurte vi på hva han driver med når han ikke skriver. Da driver jeg med mye forskjellig som sportsfiske, gå tur, kampsport og så leser mye, sier han.

Etter å ha hørt om bøkene til Sigbjørn Mostue anbefaler vi andre ungdommer å lese disse. Bøkene finnes nok på bibliotekene på Karmøy, hvor man kan låne dem gratis.

 

Skrevet av Emilie Sander Eriksen, Lisa Ferkingstad Sundfør, Evelin Dale, Sarah Mathea Hemnes og Elisabeth Sunde Simonsen i klasse ved Skudenes Ungdomsskole.

 

 Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...