Mandag ettermiddag trosset speidere fra hele Karmøy kald vind, tross sol for å markere St.Georgsdag på leirområdet på Blikshavn.
Parkeringsplassen var stappet og mange speidere hadde tatt med seg familiene.
Enhetsleder for småspeiderene i Skudeneshavn og medlem av kretsstyret i Ryvarden Krets Harald-Andreas Hansen åpnet arrangementet med å ønske velkommen.
Kretsleder for Ryvarden Krets Marius Johannessen leste så opp en hilsen fra landssjefen i KFUM-KFUK-speiderne Thor Andreas Moe Slinning og speidersjef i Norges speiderforbund Peer-Johan Ødegaard.
Du kan lese hele hilsen lengre nede.
Etter at kretslederen`s hilsen var det Solveig Leikvoll i Kopervik KFUK-speidergruppe som overtok mikrofonen for å holde “Scouts own”, som egentlig var en kort andakt for dagen.
Alle de fremmøtte speiderne deltok i fornyelse av speiderløftet før konferansier Harald-Andreas Hansen avsluttet den formelle delen av arrangementet med speiderbønnen, før alle fant vegen ned til strandkanten hvor hver speidergruppe lagde bål og medbrakte pølser ble dratt opp av sekken.
Hva er St.Georgsdagen ?
Dagen feires til minne om helgenridderen St. Georg og brukes som et symbol for det godes seier over det onde.
Et gammelt sagn forteller at han kjempet mot en ildsprutende drake for å redde livet til en vakker prinsesse.
Dette er symbolet på St. Georgs kamp mot det som er dårlig og ondt (draken), og for det som er godt, edelt og sant (prinsessen). Les mer om legenden om St. Georg i Speiderbasen.
Les årets St. Georgsdagshilsen fra landssjefen og speidersjefen:Vær som Georg, du også! Hvis du var med på Sankt Georgsdagen i fjor eller tidligere, har du nok hørt historien om Sankt Georg og dragen. Sagnet om Sankt Georg Ifølge sagnet var Georg på vei hjem etter å ha vært ute i krig. På veien måtte han reise forbi Silena i Libya. Ved byen var det en stor sjø, og der bodde det en fryktelig drage som ingen hadde klart å drepe. For at dragen skulle holde seg i sjøen og ikke ødelegge byen, ofret innbyggerne både husdyr og mennesker til dragen. De trakk lodd om hvem som skulle ofres, og nå var kongens eneste datter trukket ut. Flere år seinere, på den 23. april, skal Georg ha dødd i Roma. Etter at han døde, ble han utnevnt som hellig av de kristne, og derfor kalles han Sankt Georg. Speidere feirer dagen til minne om ham og kampen mot det onde og for det gode. Et forbilde for oss Sankt Georg kan være et forbilde for oss, selv om vi ikke er riddere eller kommer til å møte en drage i en innsjø. Han kan inspirere oss til å velge å gjøre noe bra for andre, men ikke bare på Sankt Georgs-dagen. Hver eneste dag har du og jeg og alle andre flere muligheter til å gjøre noe godt, til å gjøre verden til et litt bedre sted der vi er. Av og til må vi være modige, som Georg, for å gjøre det som er bra og riktig. Ikke fordi vi møter på skarpe tenner og klør eller store flammer, men fordi vi må gjøre det som ingen andre vil eller tør gjøre. Kanskje er vi redde for å bli upopulære eller at noen kommer til å le av oss. Da kan det hjelpe å tenke på hvordan det ville vært hvis det var du som trengte at noen var som ridder Georg for deg. Gjør ditt beste, og verden blir et litt bedre sted. God Sankt Georgsdag! |