Sildakongen lever det gode liv i Skudeneshavn

Det er få rikskjendiser som har adresse 4280 Skudeneshavn. En av dem er Arvid Otto Sildenskiold Mørch – kjent over det ganske land som “Sildakongen”.

Neste år har han hatt postadresse 4280 i 10 år. Betyr det at han er blitt skudenesbu nå? Her er Arvid sitt korte svar:
– Ka “bu” du e har ikkje så møkje å bety for ein sjøl. For andre e det visst voldsomt viktigt kor du bur, og ka slags bu du e.
Eg har vore samen med inuittar frå Grønland og ørkenkrigarar i Midt Østen.
Bryr meg ikkje så møje om ka bu eg e – det e sinnelaget eg bryr meg mest om. På spørsmålet ditt e vel svaret at det tar mær enn 10 år å bli ein ekta Skuddnesbu.
Eg e jo fydde, og har vokst opp på Vea, derfor e eg ennå mest Veabu! Men eg har alltid vore ein dualige Skuddnes entusiast.

Det er  monge gode grunnar te det. Ein av dei e at Skuddnes e den einaste plassen der måkjen kosa seg når an sete seg ner.
Her er det balanse og harmoni i landskapet, og ikkje minst i folket her. Dei så bur her e gla i byen sin. De holde det rent og pent, og bevare det som e værd å ta vare på.
For meg e meteorologi viktigt. Sjømannsmiljøet, seilskutebyen og folket e viktigt, men og klima. Det e ingen plass her rondt oss så har så monge soltimar som Skuddnes.
Det ser me ikkje minst i dag når flyene ikkje konne landa lengre nord på øynå, mens her sør e klart og fint…

– Min longsiktige plan va Skuddnes!
– Då eg va ung og lovande la eg ein langsiktige plan for livet mitt. Eg har vore sjømann og globetrotter, og reist i ut- og innland i øve 40 år. Underveis la eg ein klare plan for pensjonisttilværelsen min.
Plan 1 va at hvis eg traff ei kåna fra Karmøynå så sko eg bu i Skuddnes.
Plan 2 va at hvis eg  ikkje fant ei kåna. Då  sko eg reisa te Florida og varra der i 3/4 månedar i året, og barra komma him te Karmøy i den isfria tiå.
Det ville seg sånn at eg har vart så heldige å troffe ei dama fra Kopparvik, og då blei det jo plan 1. Derfor sete eg he rpå Torjå, og prata me deg. Ka va det du hette, sa du??

 

Sjøkaptein,folketaler og underholder
På Wikipedia omtales Arvid Mørch som: en norsk sjøkaptein, industribygger, folketaler  og underholder fra Karmøy.
Å underholde det er noe han kan. Hvis du vil se han “live” er Torget i Skudeneshavn hans faste scene. Hvor Torget er? Gå etter lyden – for du hører han før du ser han.
Fanskaren vet at når Arvid Sildakonge er på Torget så får de servert et dagslangt standup-show, ispedd gode tilbud på sjømat.
Her kommer gamle tanter, slitte sailorboys, og mange “øvegjidde” turister. Noen får forestillingen helt gratis, mens andre gladelig betaler “inngangsbillett”.
De har med seg sild, og røkt makrell, når de humrende tar fatt på hjemveien…

 

Snart 70
I mars neste år fyller Arvid 70. Det betyr at han er født i stjernetegnet Fiskene, og der heter det bla.a :
– Fiskene. Du er åpen for nye opplevelser og muligheter.Du bruker din kreativitet og inspirasjon til å berike ditt, og dine nære relasjoner, sitt liv...
Som den sjøkaptein han er  legger han stadig ut på nye tokt, og det er  “much more to come…” som han sier.
Vi vil vite mer om hva han skal drive med når han blir  skikkelig voksen.


Vil åpne turistkonsulat

Vi sitter og prater på en benk rett utenfor Turistinformasjonen i Havn. Her får vi høre nyheten som sikkert får turistvertene på Turistinformasjon til å bli mo i knærne.
Arvid Sildakonge  har nemlig planer – store planer –  må vite. Den gamle seilskutebyen skal endelig få et konsulat. Og ikke et hvilket som helst konsulat, men et turistkonsulat.
Med stor patos forteller Arvid  kort om hva som er på gang:
– Eg har  vore i Monte Carlo, Las Vegas og i Skagen. Der e det stort og flott. Det e lov å tenka stort om Skuddnes og… Eg ser jo at byen har et stort potensiale for å ta mot monge fleire besøkande og turistar.
Skudeneshavn har nå fått nytt hotell, gjestgiveri og restaurant,og nå e byen snart rigga og klar te å imot nye gjester heila året.


Skudefjorden Turistkonsulat

– For å ta steget opp blant dei store, må sesongen utvidas. Me må få på plass eit mottaksapparat som ska tilby gjestene våre mær enn god mat og drikke mens de e i Skuddnes.
For å få dette te ska eg starta Skudefjorden Turistkonsulat, der eg tar rollen som turistkonsul. Eg e trygge på at eg har gjønåføringskraft ,og den erfaringen som ska te for å bli byens nye turistkonsul.
Og adle skjøna jo at ein konsul må ha et konsulatkontor. Der ska eg ta mot reisefølge fra ut- og innland og tilby dei store opplevelsar. Eg vil, blant anna, ta gjestene te ein gildehall i et gammalt sjøhus ,og der ska de få nyda den beste seafooden.
Dette ska skje i samarbeid med Sjømannsforeningen.
Konsulenten ska tilby et skreddarsydd aktivitets og opplevelse-opplegg for familier og grupper.Det e ein jobb som passa godt for meg for eg kan behandla, og underholda, internasjonale og nasjonale gjester.
Mitt hjarta banke og for den lokale turismen. Me vil ha ennå flere dagsbesøkande frå Jæren, sørante, frå Nedstrand,Vindafjord og Haugesund.


Outdoor activity supervisor

Fortsetter fortelleren Arvid. Før vi helt til slutt får nyheten om Outdoor activity supervisor. OK, vi blar om for her er det tydeligvis “more to come…”
I ett års tid har Arvid Mørch jobbet tett med Haakon Strømsmo for å få solgt Falnes Odde – kjent som Skammanes. Tidligere i vår kom nyheten om at  Arctic Landscape Hotels AS har kjøpt Skammanes.
Arvid forteller at hotellkjeden i utgangspunktet ville ha et område nær Preikestolen, men dette området fantes ikke.
Nå er planene å etablere et landskapshotell, som skal være en “Gateway to Preikestolen”, på den 16 måls praktfulle eiendommen ved Falnes Odde utenfor Skudeneshavn.
Det nye landskapshotellet skal  bla.a. tilby helikopterturer og båtturer til Preikestolen/Lysefjorden. Arvid forteller entusiastisk at han vil få rollen som Outdoor activity supervisor i Artic Landscape Hotels.
– Eg ska varr frilufts og opplevelsesjef i selskapet. Ein del av denne jobben blir då å varr skipper på den hurtigbåten som ska ta gjestene te Preikestolen.

More to come inkluderer også planer om å sette nyrestaurerte MS Skudenes inn i sommerrute mellom Skudeneshavn – Stavanger og Kvitsøy..
Flere nyheter får vi ikke i denne omgang for Arvid har plutselig fått napp.
Det er kunder i sjøboden. Mer sild og kultur skal ut til folket.  Vi ønsker vår nye turistkonsul hell og lykke på ferden.

 

 Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...