SILKeMøte med Esben Ester Pirelli Benestad

Lørdag ettermiddag fikk de som hadde møtt opp på Gamla Verkstedet et flott, nært og tidvis humoristisk møte med en veldig spesiell person.
Legen, spesialist i klinisk sexologi og professor emerit i sexologi Esben Esther Pirelli Benestad som definerer som ikke-binær transperson hadde blitt invitert til SILK.
Benestad er gift med sexologen Elsa Almås og er far til filmregissøren Even Benestad, som laget dokumentarfilmen Alt om min far om Esben Esther i 2002.

Rundt 30 hadde møtt opp for å høre hens historie. Esben Esther ga tidlig klar beskjed på at det korrekte pronomenet var hen.
Benestad kom på scenen sammen med forfatter, programleder og journalist Atle Nielsen.

Hen gikk rett på sak og snakket åpent om egen kjønnsidentitet, og om hvordan hen allerede som 4-5 åring kjente på følelsen av at hen ikke var helt som de andre.
Å vokse opp i en liten by som Grimstad på 50-tallet var ikke en enkel affære, men etter hvert som ungdomsårene skred frem valgte Esben Esther å stå frem.
Gjennom barndommen ble jeg bedre og bedre til å sette på et pokerfjes for å ikke avsløre min hemmelig, forklarer Esben Esther.
Du kan gjerne si at jeg var en av de første her i landet som stod frem som transperson.
Men det var viktig. At jeg gikk foran i mange år og tok mange av kampene, har nok gjort det enklere for de som kommer etter nå, sier hen.


Hverdagslige utfordringer mange ikke ser på som et problem

Nielsen og Benestad snakke om mange ulike temaer rundt det med kjønnsidentitet, at mange ting og situasjoner i samfunnet baseres på hvilket kjønn man ble oppfattet til å ha ved fødselen.
At man settes i bås som mann eller kvinne.
– Hvilket toalett skal jeg bruke på kjøpesenteret ? Dame- eller herretoalettet ? Eller må jeg gå hjem med sprengt blære, sier hen og ler…

 

Oppgjør med helsevesenet – faren for å miste autorisasjonen 
Benestad tar også et oppgjør med det hen mener er et håpløst helsevesen for “de som ikke er A4”.
At de som er usikker på sin kjønnsidentitet opplever å være mer en byrde enn en person som trenger hjelp.
At ordningen om å fritt kunne velge den behandler / behandlingsted ikke gjelder dem.
Uendelige ventelister og helsepersonell som egentlig bare vil helbrede dem til å bli “vanlige”.
At mange av de kaller seg spesialister ikke forstår og vet hva de driver med, for de har ikke lært om alle naturlige variasjonene rundt det at kjønnsidentitet og fødselskjønn ikke trenger å være det samme.
Dette er noe jeg har jobbet med hele mitt voksne liv, og vil påstå jeg har god kunnskap innenfor temaet, sier Esben Esther.

Fredag kom det i media at Benestad kan miste sin autorisasjonen som lege.
Bakgrunnen er blant annet bekymringsmeldinger sendt fra en fastlege til Statsforvalteren i Agder.
Årsaken er at Benestad har unnlatt å henvise pasienter til Rikshospitalet. Jeg dør ikke av det, men det er det en del andre som gjør, sa legen fra scenen.
Statens helsetilsyn forstår ikke at jeg har mer kompetanse på dette området enn noen på Rikshospitalet. Det vil de ikke innse eller innrømme, og derfor vil de ta fra meg autorisasjonen, sa Esben Esther før hen engasjert fortsetter.
Fakta er at jeg forsøkte aktivt i ti-tolv år på å få til et samarbeid med Rikshospitalet, uten hell.
På sitt legekontor i Grimstad har hen i rundt 35 år tatt imot pasienter som opplever at deres kjønnsidentitet og fødselskjønn ikke er det samme.

 

Spilte Jesus som transperson
Esben Esther forteller om hvordan hen fikk tilbudet fra Innlandet Teater om å være med forestillingen “Evangeliet etter Jesus, Himmelens Dronning”, for å fremføre monologen med Jesus som transperson.
Det var jo et sjokk da jeg fikk spørsmålet, men så tenkte jeg at det var en fin mulighet til å gjøre noe annerledes, sier hen.
At Jesus skulle bli fremstilt som transperson falt ikke i god jord hos alle, deriblant en liten gruppe som kaller seg “Kongsdøtrene”.
Denne gruppe kontaktet biskopen Solveig Fiske i Hamar bispedømme for å prøve å få stanset teaterstykket, uten å lyktes.

Benestad fremfører mot slutten av programmet i Skudeneshavn en kort del av monologen fra teaterstykket.
Når Nielsen og Benestad takker for seg og for fremmøte, åpnes det opp for at publikum kunne få stille spørsmål.
Etter å ha svart på spørsmål fra publikum, avsluttet Esben Esther igjen med å takke for fremmøte.

 

 



Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...