Byvandring for de minste

Skudenes Historielag har 50 års jubileum i år og i den anledningen har de tilbudt «Byvandring for de minste».
Det betyr at alle førskolebarna i alderen 5-6 år, i de tre barnehagene i Skudeneshavn har fått tilbudet om å ha en liten mini byvandring for de minste i Gamle Skudeneshavn, eller Søragadå som me jo alle egentlig kaller det.

Torsdag den 24. mai kom første gruppe fra Skudenes kommunal barnehage. Det var en ivrig og opplagt gjeng som møtte meg ved ordfører O. M. Wikre sin statue.
De lyttet hengivende om alt ordføreren gjorde for den lille byen vår, og vi fant til og med ut at et av barna er tippoldebarnet til ordføreren.

 

FOTO: Katarina Bryan

Den nysgjerrige gjengen fikk også være med «bak kulissene» i den forstand at de ble invitert inn i hagen til Randi og Sigmund Wareberg, en plass de fleste turister aldri får se.
Barna syns det var kjempespennende å få oppleve den flotte hagen med den imponerende utsikten over alle husene i gata og havet bakenfor dem.
Randi Wareberg fortalte spennende historier, som om den gangen hun rant på akebrett ned Halvorsbakken og endte opp inni Reinertsensbakeri!

 

Her hoppe ein av de ansatte i barnehagen over ein av brannslukkerene, det var vist nok noe de store guttene pleide å gjøre i gamledager da de lekte i gatene. – FOTO: Katarina Bryan

Etter besøket hos Randi tid for å se om det var noe brus gjemt bort bak den ene gjenstående døren fra den revne brusfabrikken DaCapo.

Inger og Olav Trondsen lånte oss nøkkelen så vi kunne åpne døren, og jammen meg var der Capo brus helt innerst inne bak den låste blå døren.
Dette var til stor glede for barna da de fikk seg jordbær eller bringebær brus. Da Capo brus fabrikk var jo kjent for å ha mange spennende brus smaker i sin tid!

 

Brusfabrikkens gjenstående dør, her var vi heldige å finne noe capo brus bak den blåe døren. – FOTO: Katarina Bryan

Reinertsens bakeri
Neste stopp var Reinertsens bakeri, eller Verdens Minste Cafe som det heter i dag. Der gikk vi inn og spurte Margitta om hun hadde noen winerbrød vi kunne få? Det var jo vanlig i gamle dager at barna fikk winerbrød skalker fra Reinertsens bakeri, så beste det var der noen slike wienerbrødskalker til barna i dag også! Det viste seg at her var wienerbrød nok til alle og ikke bare skalkene heller.

Vi tok brusen og wienerbrødet med oss og vandret lykkelig sammen inn i hagen til Bytunet, dette var den perfekte plassen for å spise og drikke alle disse herlighetene siden Bytunet jo tross alt var huset hvor  Skudeneshavn hadde sin første barnehage.

Servering av wienerbrød og capo brus på Bytunet skudenes sin første barnehage. – FOTO: Katarina Bryan

Det var noen fornøyde unger som var fulle i energi da de ville utforske Bytunet litt før hjemturen.
De var heller ikke fremmed for en svipptur innom Museet i Mælandsgården hvor de kunne se de originale brusflaskene fra Da Capo brus fabrikken.

For en opplevelse for store og små!
Vi i historielaget er så enormt takknemlige for at barnehagen hadde lyst, og tok seg tid til å komme, og å dele gleden av å lære om Skudeneshavn sin spennende historie sammen med oss i dag.

 

 Lokal annonse :

Du vil kanskje lese...